Ohrovtova juha s krompirjem in pečenico
Število porcij:
4
Čas priprave:
45 minut
Sezona:
vse leto
O receptu
Juha je okusna, enostavna in zato hitro pripravljena.

Sestavine
- 500 g ohrovta
- 400 g krompirja
- 1, 6 l vode ali zelenjavne osnove
- 80 g čebule
- 4 stroke česna
- 30 g maščobe
- 1 pečenica
- 25 g moke
- sol, poper
- majaron
- lovorov list
- luštrek
- peteršilj ali drobnjak
Namesto pečenice lahko uporabimo narezano panceto ali prekajeno slanino. Lahko uporabimo tudi prekajeno klobaso. V tem primeru jo le narežemo in damo kuhat v juho in ne pražimo.




Postopek priprave
Korak 1
Krompir očistimo, olupimo in narežemo na kocke. Ohrovt operemo in narežemo na krpice. Čebulo in česen olupimo in nasekljamo.
Korak 2
Tekočino in krompir damo v lonec in segrejemo do vrelišča. Dodamo še ohrovt, sol, dišavnice in kuhamo.
Korak 3
V ponvi ali kozici na maščobi prepražimo čebulo. Ko porumeni, dodamo še česen in ga popražimo, da zadiši. Dodamo meso pečenice, ki ga iztisnemo iz črevesa. Vse skupaj dobro prepražimo. Nazadnje dodamo in svetlo prepražimo še moko. Malo zalijemo, da se moka razpusti. Zakuhamo v lonec.
Korak 4
Vse skupaj kuhamo, toliko časa, da se vse sestavine zmehčajo in povežejo okusi. Po potrebi še začinimo. Del krompirja lahko zmečkamo, in s tem še dodatno zgostimo juho.
Pred serviranjem potresemo z narezanim drobnjakom ali sesekljanim peteršiljem. Postrežemo s kruhom.
odlična enolončnica
Hvala za komentar.😋
Super enolončnica za ta čas, saj ohtovt vsebuje veliko železa, vitaminov in kalcija, je vir antioksidanotov, pa še odličnega okusa je. Jaz jo najraje skuham iz kodrolistnega ohrovta z domačega vrta.
Tudi jaz juho običajno pripravim iz kodrastega ohrovta ali toskanskega. Oba imam vsako leto posadim. Se mi zdi super, da imam sveže na vrtu čez zimo.