Ohrovtova juha s krompirjem in pečenico

Število porcij:

4

Čas priprave:

45 minut

Sezona:

 vse leto

O receptu

Juha je okusna, enostavna in zato hitro pripravljena.

Sestavine

  • 500 g ohrovta
  • 400 g krompirja
  • 1, 6 l vode ali zelenjavne osnove
  • 80 g čebule
  • 4 stroke česna
  • 30 g maščobe
  • 1 pečenica
  • 25 g moke
  • sol, poper
  • majaron
  • lovorov list
  • luštrek
  • peteršilj ali drobnjak 

 

Namesto pečenice lahko uporabimo narezano panceto ali prekajeno slanino. Lahko uporabimo tudi prekajeno klobaso. V tem primeru jo le narežemo in damo kuhat v juho in ne pražimo. 

Postopek priprave

Korak 1

Krompir očistimo, olupimo in narežemo na kocke. Ohrovt operemo in narežemo na krpice. Čebulo in česen olupimo in nasekljamo.

Korak 2

Tekočino in krompir damo v lonec in segrejemo do vrelišča. Dodamo še ohrovt, sol, dišavnice in kuhamo.

Korak 3

V ponvi ali kozici na maščobi prepražimo čebulo. Ko porumeni, dodamo še česen in ga popražimo, da zadiši. Dodamo meso pečenice, ki  ga iztisnemo iz črevesa. Vse skupaj dobro prepražimo.  Nazadnje dodamo in svetlo prepražimo še moko.  Malo zalijemo, da se moka razpusti. Zakuhamo v lonec.

Korak 4

Vse skupaj kuhamo, toliko časa, da se vse sestavine zmehčajo in povežejo okusi. Po potrebi še začinimo. Del krompirja lahko zmečkamo, in s tem še dodatno zgostimo juho.

Pred serviranjem potresemo z narezanim drobnjakom ali sesekljanim peteršiljem. Postrežemo s kruhom.