Slovar izrazov

Slovar

Legir, legiranje.

Legir je zmes kisle smetane in rumenjaka. Uporabljamo ga za zgoščevanje in obenem tudi izboljševanje kremnih juh in omak.  Legir dodajamo vedno na koncu kuhanja, ko jed že odstavimo iz grelne plošče. K legirju najprej damo zajemalko juhe ali omake, gladko razmešamo in nato med mešanjem vlijemo v juho. Na ta način preprečimo, da se legir sesiri oziroma nastanejo grudice. Sam postopek imenujemo legiranje. 

Maslena kroglica

Uporabljamo za zgoščevanje jedi. Pripravimo jo iz enake količine moke in masla, tako da zmešamo v gladko zmes, razdelimo v manjše kroglice.  Med kuhanjem jih vložimo v jed, ki jo želimo zgostiti. V vroči tekočini se maslo stopi, moka pa se lepo razporedi v omaki ali juhi in zgosti jed. 

 

Reduciranje

Pomeni povretje tekočine. Na ta način zgostimo jed in koncentriramo okus. 

 

Podmet 

Je še eden od načinov zgoščevanja jedi. Pripravimo ga iz moke in hladne vode. Obe sestavini gladko zmešamo  in zakuhamo v vrelo jed oziroma tekočino, ki jo želimo zgostiti. 

 

Sotiranje

Toplotni postopek pri katerem neko živilo na hitro prepražimo na maščobi (maslu).  Primer: kuhano zelenjavo na hitro prepražimo na maslu. Na ta način ji izboljšamo okus.

 

 

 

 

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.