Grahova kremna juha
Število porcij:
4
Čas priprave:
45 minut
Sezona:
vse leto
O receptu
Juha je okusna, hranljiva in bogatega okusa. Drobtine slanine obogatijo okus in dodajo hrustljavost. Za brezmesno različico slanino opustimo in dodamo pražena semena.

Sestavine
- 400 g graha
- 15 g oljčnega olja
- 15 g masla
- 60 g šalotke ali čebule
- 100 g jušne zelenjave (zelena, por, pastinak)
- 100 g krompirja
- 1 l zelenjavne osnove,
- lovorov list
- 50 g tanko narezane pancete ali prekajene slanine
- sol, poper, muškatni orešček
- limonin sok
- peteršilj




Postopek priprave
Korak 1
Šalotko olupimo in nasekljamo.
Zelenjavo in krompir olupimo in narežemo.
Korak 2
Na maščobi svetlo prepražimo šalotko, dodamo zelenjavo in tudi to prepražimo. Dodamo še grah in krompir ter še malo pražimo. Prilijemo osnovo, dodamo lovor in pokrito kuhamo, da se vse sestavine zmehčajo.
Korak 3
Rezine slanine položimo na papir za peko in postavimo v vročo pečico ali v mikrovalovko za toliko časa, da porjavijo in postanejo hrustljave. Preložimo jih na papirnate brisače in pustimo, da še nekoliko otrdijo in papirnate brisače vpijejo maščobo. Slanino nasekljamo.
Korak 4
Juho odstavimo, odstranimo lovorov list in gladko zmeljemo. Po potrebi precedimo.
Ponovno prevremo, začinimo, dodamo nekaj kapljic limoninega soka. Limonin sok bo nevtraliziral sladkobo, vendar ga ne smemo dodati preveč, da ne bi prevladala kislina.
Korak 5
Serviramo in po vrhu potresemo drobtine slanine ali mandljeve lističe pri brezmesni različici.