Rdeča pesa s kozjim sirom in hruško na solati

Število porcij:

4

Čas priprave:

 90 minut

Sezona:

 vse leto

O receptu

Okusna in sveža solata, ki jo lahko ponudimo kot prejed ali kot samostojni lahek obrok.

Sestavine

  • 200 g mlade solate ali rukole
  • 500 g rdeče pese
  • groba sol
  • 200 g hruške
  • 250 g mladega kozjega sira
  • 50 g oljčnega olja
  • limonin sok
  • sol, poper
  • celi poper, koriandrova semena
  • 1 dl belega balzamičnega kisa
  • 20 g sladkorja

Priporočljivo je, da peso in hruške pripravimo v vnaprej. 

Peso lahko spečemo več in jo uporabimo še za druge namene.

 

Postopek priprave

Korak 1

Rdečo peso operemo in osušimo. V pekaču pripravimo plast grobe soli, nanjo postavimo peso. Pokrijemo z aluminijevo folijo in pečemo v pečici približno eno uro na 160 °C, odvisno je od debeline pese. Pečeno peso ohladimo, olupimo in poljubno narežemo.

Korak 2

Pripravimo solatni preliv iz oljčnega olja, limoninega soka, soli in popra. Dobro premešamo, da dobimo emulzijo. Polovico preliva prelijemo po pesi, premešamo in postavimo na hladno, da se marinira. Preostali preliv prihranimo.

Korak 3

Pripravimo tekočino za kisanje hrušk: zavremo 1 dl belega balzamičnega kisa,  1 dl vode, 20 g sladkorja, ščep soli, strta zrne popra in koriandra. Kuhamo nekaj minut odstavimo in ohladimo do mlačnega.

Hruške olupimo, odstranimo peške in narežemo na krhlje. Vložimo v pripravljeno tekočino in pustimo vsaj eno uro.

Korak 4

Solato operemo in ocedimo. Kozji sir narežemo na kocke ali nadrobimo. Pinjole na suho popražimo.

Korak 5

Na servirni krožnik ali skledo naložimo solato, potresemo peso, kozji sir in naložimo hruške. Pokapljamo s preostalim solatnim prelivom in potresemo s pinjolami.