Bujta repa 

Število porcij:

4

Čas priprave:

90 minut

Sezona:

 zima

O receptu

Jed izhaja iz prekmurske kuhinje. Pripravljali so jo v času kolin.

Pripravimo jo lahko  v večji količini in shranimo nekaj dni v hladilniku. Lahko jo tudi zmrznemo.

Sestavine

  • 0,5 kg kisle repe
  • 300 g svinjskega plečeta
  • 1 mesnata svinjska kost (hrbet)
  • lovorov list
  • poper v zrnu
  •  20 g svinjske masti
  • 120 g čebule
  • 3 stroke česna
  • 100 g prosene kaše
  • 2 čž mlete sladke paprike
  • majaron
  • 20 g moke
  • sol
  • 2 l vode

 

 

Postopek priprave

Korak 1

Čebulo in česen operemo in drobno nasekljamo. Meso narežemo na kocke. Repo na cedilu speremo s hladno vodo. Prav tako tudi proseno kašo.

Korak 2

V kozico nalijemo vodo, dodamo kost, lovor in celi poper. Zavremo in kuhamo na zmernem ognju pol ure. Dodamo repo in nadaljujemo s kuhanjem.

Korak 3

V ponvi segrejemo mast, dodamo čebulo, jo svetlo prepražimo in dodamo še česen. Pražimo, da zadiši in primešamo še mleto papriko in majaron. Dodamo narezano meso in prepražimo, da meso zakrkne. Prilijemo malo tekočine in pokrijemo. Dušimo približno pol ure, da se meso zmehča. Po potrebi prilijemo tekočino.

Korak 4

Posodo odkrijemo, če je v posodi še tekočina jo povremo. Dodamo moko in jo prepražimo. Dolijemo malo tekočine, da se moka razpusti.

Korak 5

Kost vzamemo iz lonca. Meso oberemo od kosti in vrnemo v lonec. Dodamo oprano kašo in pripravljeno praženo meso. Kuhamo približno 20 minut, da se kaša skuha in okusi povežejo. Po potrebi začinimo. Lonec odstavimo in jed pustimo nekaj časa v pokritem loncu, da se kaša napne in se jed še nekoliko zgosti.