Dušeni goveji bočnik
Število porcij:
4
Čas priprave:
4 ure
Sezona:
vse leto
O receptu
Jed zahteva daljšo toplotno obdelavo, zato je smiselno, da pripravimo večjo količino. Ostanek čimprej ohladimo in shranimo v hladilniku ali zmrznemo. Kot prilogo lahko postrežemo kremno polento, njoke, pire ali katero od ocvrtih prilog.

Sestavine
- 2 kg govejega bočnika
- oljčno olje
- 120 g čebule
- 2 pora
- 2 stebla zelena
- 4 korenčke
- vejice timijana in rožmarina
- 4 lovorove liste
- 4 klinčke
- 1 žlico škrobne moke
- 400 g pločevinke češnjevega paradižnika
- 200 ml rdečega vina
- 1 l goveje osnove





Postopek priprave
Korak 1
Meso solimo in popramo. Zelenjavo očistimo in grobo narežemo.
Korak 2
Meso in z vseh strani rjavo opečemo. Preložimo v drugo posodo.
Korak 3
Čebulo, zelenjavo in zelišča pražimo v posodi, kjer smo opekali meso približno 15 minut. Dodamo klinčke, paradižnikovo kašo, vino in dobro prevremo.
Korak 4
Zelenjavi dodamo opečeno meso, prilijemo osnovo in pokrijemo. Postavimo v pečico, segreto na 160°C.
Dušimo približno tri ure, oziroma toliko časa, da je meso povsem mehko in se z lahkoto odlušči od kosti. Vsako uro preverimo in po potrebi prilijemo tekočino.
Korak 5
Meso vzamemo iz omake, odstranimo kosti in kožice in ga natrgamo po vlaknih.
Omako precedimo ali pretlačimo, po potrebi zgostimo s podmetom iz škroba in začinimo in prevremo. Omako prelijemo po natrganem mesu in še malo pokuhamo, da se okusi povežejo.