Piščančji kroketi

Število porcij:

4

Čas priprave:

45 minut

Sezona:

 vse leto

O receptu

Krokete lahko postrežemo kot prigrizek ali toplo začetno jed z eno od hladnih omak (drobnjakova omaka…). Je je lahko je tudi glavni obrok, v tem primeru bi poleg postregli zelenjavo oziroma solato.

Pri pripravi jedi lahko uporabimo ostanke toplotno obdelanega mesa.  Meso lahko zamenjamo tudi z drugimi brezmesnimi dodatki, tako je jed lahko tudi vegetarijanska.

Sestavine

  • 60 g masla
  • 50 g čebule
  • 90 g ostre moke
  • 400 ml mleka
  • sol, poper
  • muškatni orešček
  • 200 g piščančjega mesa
  • peteršilj
  • timijan
  • 2 jajci
  • drobtine za paniranje
  • olje za cvrenje

 

Potrebujemo že toplotno obdelano meso, priporočam uporabo ostankov mesa. Namesto piščanca lahko uporabimo tudi ribje meso, prekajeno šunko… Za brezmesno različico pa lahko pražene gobe, sir s plemenito plesnijo ali kakšen drug pikanten sir.

Postopek priprave

Korak 1

Čebulo  in peteršilj očistimo ter drobno nasekljamo.  Drobno narežemo oziroma nasekljamo tudi meso.

 Korak 2

V kozici segrejemo maslo, dodamo čebulo in jo prepražimo le toliko, da ovene. Dodamo moko in jo prepražimo, vendar le toliko, da ne spremeni barve. Med stalnim mešanjem, z metlico, postopoma prilivamo vroče mleko. Dodamo začimbe in gosto zmes dobro prevremo. Primešamo še nasekljano meso, peteršilj in lahko tudi sveži timijan.  Postavimo na hladno in popolnoma ohladimo.

Korak 3

Pripravljeno zmes stresemo na pomokano desko in oblikujemo svaljke, ali kroglice. Paniramo jih v stepenem jajcu in nato v drobtinah. Lahko uporabimo navadne krušne drobtine. Za še bolj hrustljavo skorjico pa dobimo, če namesto navadnih drobtin uporabimo grobo mlete koruzne kosmiča in/ali panko drobtine.

Korak 5

Pred serviranjem krokete ocvremo v vročem olju. Lahko jih tudi premažemo z oljem in spečemo v pečici na visoki temperaturi.