Piščančji kroketi
Število porcij:
4
Čas priprave:
45 minut
Sezona:
vse leto
O receptu
Krokete lahko postrežemo kot prigrizek ali toplo začetno jed z eno od hladnih omak (drobnjakova omaka…). Je je lahko je tudi glavni obrok, v tem primeru bi poleg postregli zelenjavo oziroma solato.
Pri pripravi jedi lahko uporabimo ostanke toplotno obdelanega mesa. Meso lahko zamenjamo tudi z drugimi brezmesnimi dodatki, tako je jed lahko tudi vegetarijanska.

Sestavine
- 60 g masla
- 50 g čebule
- 90 g ostre moke
- 400 ml mleka
- sol, poper
- muškatni orešček
- 200 g piščančjega mesa
- peteršilj
- timijan
- 2 jajci
- drobtine za paniranje
- olje za cvrenje
Potrebujemo že toplotno obdelano meso, priporočam uporabo ostankov mesa. Namesto piščanca lahko uporabimo tudi ribje meso, prekajeno šunko… Za brezmesno različico pa lahko pražene gobe, sir s plemenito plesnijo ali kakšen drug pikanten sir.





Postopek priprave
Korak 1
Čebulo in peteršilj očistimo ter drobno nasekljamo. Drobno narežemo oziroma nasekljamo tudi meso.
Korak 2
V kozici segrejemo maslo, dodamo čebulo in jo prepražimo le toliko, da ovene. Dodamo moko in jo prepražimo, vendar le toliko, da ne spremeni barve. Med stalnim mešanjem, z metlico, postopoma prilivamo vroče mleko. Dodamo začimbe in gosto zmes dobro prevremo. Primešamo še nasekljano meso, peteršilj in lahko tudi sveži timijan. Postavimo na hladno in popolnoma ohladimo.
Korak 3
Pripravljeno zmes stresemo na pomokano desko in oblikujemo svaljke, ali kroglice. Paniramo jih v stepenem jajcu in nato v drobtinah. Lahko uporabimo navadne krušne drobtine. Za še bolj hrustljavo skorjico pa dobimo, če namesto navadnih drobtin uporabimo grobo mlete koruzne kosmiča in/ali panko drobtine.
Korak 5
Pred serviranjem krokete ocvremo v vročem olju. Lahko jih tudi premažemo z oljem in spečemo v pečici na visoki temperaturi.