Čokoladna rezina

Število porcij:

12

Čas priprave:

120 minut

Sezona:

 vse leto

O receptu

Sladica bo gotovo navdušila ljubitelje čokolade. Grobo nasekljani lešniki dajo sočnemu biskvitu hrustljavost. Mousse je pripravljen na osnovi angleške kreme, kar zagotavlja poln okus in kremoznost. Čokoladno peno ali mousse bi lahko uporabili tudi kot sladico v kozarcu.

 

Sestavine

Testo:

  • 120 g masla
  • 4 jajca
  • 80 g sladkorja
  • 1 vanilin sladkor
  • 50 g moke
  • 100 g lešnikov
  • 30 g kakava
  • ½ pecilnega praška

Krema:

  • 180 g mleka
  • 60 g sladke smetane
  • 3 rumenjake
  • 30 g sladkorja
  • vanilija
  • 200 g čokolade (70%)
  • 350 g smetane

Za dokončanje:

  • 2 dl tekočine za vlaženje*
  • 2 žlici goste marmelade
  • kakav v prahu

 

* Uporabimo lahko sadni sok, ali sladkano odišavljeno vodo. Tekočini lahko dodamo vanilin sladkor, rum, marsakino ali kakšno drugo aromatizirano žganje, ipd.

Postopek priprave

Korak 1

Priprava testa:

Dve tretjini lešnikov zmeljemo, ostale nasekljamo. Pekač iz pečice obložimo s papirjem za peko. Pečico segrejemo na 180°C.

Maslo zmehčamo in penasto umešamo. Dodamo rumenjake in polovico sladkorja in umešavamo toliko časa, da se sladkor stopi in dobimo gladko penasto zmes. Beljake stepemo v sneg in proti koncu stepanja dodamo sladkor.

Umešani zmesi dodamo polovico snega, presejano moko s pecilnim praškom in kakavom ter lešnike. Vse rahlo premešamo in dodamo še drugo polovico snega, s katero zrahljamo testo. Umešavamo le toliko, da se sestavine enakomerno in gladko povežejo.

Zmes takoj namažemo na pripravljen pekač in pečemo v pečici približno 15 minut.

  Korak 2

Priprava angleške kreme:

Mleko in smetano skupaj segrejemo do vrelišča in odstavimo. Na štedilnik postavimo lonec z vodo in zavremo (vodna kopel). Rumenjake in sladkor v kotličku  penasto umešamo. Med stalnim mešanjem počasi prilijemo vroče mleko s smetano. Kotliček postavimo na lonec z vročo vodo, nad soparo. Voda v loncu naj le rahlo vre. Kremo med stepanjem segrevamo do 82°C. Krema naj bo  gosta in penasta.  Če nimamo termometra, lahko preverimo temperaturo tako, da v kremo pomočimo žlico, po hrbtni stani žlice po dolgem potegnemo s prstom. Dovolj obdelana krema je obstojna in se ne razleze po žlici navzdol. Takrat jo odstavimo.

Korak 3

Priprava čokoladne pene ali moussa:

Angleški kremi med mešanjem dodajamo čokolado v kapljicah ali nasekljano, če imamo čokolado v tablici. Mešamo toliko časa, da se čokolada popolnoma raztopi in dobimo gosto, gladko zmes. Ohladimo na sobno temperaturo. Med ohlajanjem stepemo sladko smetano, vendar ne povsem do konca. Smetano narahlo umešamo v čokoladno zmes.

Korak 4

Pečeno testo prerežemo na polovico, eno polovico postavimo v model in navlažimo s pripravljeno tekočino. Po želji lahko tudi premažemo s tanko plastjo marmelade, le toliko, da naredimo film, ki preprečuje biskvitu vpijanje kreme. Nato premažemo s polovico pene, nanjo položimo drugo polovico biskvita in postopek ponovimo. Sladico postavimo v hladilnik za nekaj ur ali čez noč. Pred serviranjem lahko potresemo s kakavom v prahu ali poljubno dekoriramo.