Rižota z masleno bučo

Število porcij:

4

Čas priprave:

45 minut

Sezona:

 jesen, zima

O receptu

Postopek priprave rižote se v tem primeru nekoliko razlikuje od postopka priprave klasične italijanske rižote. Klasični italijanski postopek namreč zahteva pripravo jedi v enem koraku in takojšnje serviranje. Poznejše uživanje ali shranjevanje take rižote bistveno poslabša kvaliteto in izgled jedi.    

Opisani način priprave pa lahko pripravimo v dveh korakih, saj lahko v naprej pripravimo riž in bučno kremo. Pred serviranjem oboje združimo in jed dokaj hitro dokončamo.  Bučno kremo lahko pripravimo tudi v večji količini in jo zamrznemo.

Sestavine

    • 280 g riža
    • 30 g oljčnega olja
    • 80 g šalotke
    • timijan
    • 0,6 l osnove za zalivanje
    • 500 g maslene buče
    • 40 g parmezana
    • 30 g masla
    • muškatni oreh
    • sol, poper
    • limona
    • pinjole

 

 

Postopek priprave

Korak 1

Bučo operemo, olupimo, izdolbemo semena in narežemo na približno 2 cm debele rezine. Del buče  lahko prihranimo in jo narežemo na manjše kocke (uporabimo pri dokončanju jedi). Ostalo zložimo jih na pekač, obložen s papirjem za peko, premažemo z oljem in spečemo v pečici na visoki temperaturi. Pečemo približno 20 minut, oziroma toliko časa, da se buča popolnoma zmehča.

Šalotko olupimo in drobno nasekljamo. Pinjole na suho prepražimo.

 Korak 2

V kozici na oljčnem olji svetlo prepražimo šalotko, dodamo vejico timijana in riž. Pražimo, da riž ostekleni, oziroma se segreje. Zalijemo z dvakratno količino vroče juhe ali osnove. Solimo, dobro premešamo in na manjšem ognju pokrito dušimo 15-18 minut, odvisno od vrste riža. Riž naj ostane še čvrst.

Korak 3

Pečeno bučo gladko zmeljemo, dodamo toliko juhe, da dobimo gladko gosto kremo. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Dodamo še limonino lupino in sok po okusu. Limoninega soka dodamo le toliko, da nevtralizira sladkobo buče, kisline pa naj ne bi čutili v jedi. Kremo prevremo. Kocke surove buče na hitro sotiramo na maslu in jih začinimo.

Korak 4

Pred serviranjem združimo riž in bučno kremo. Dobro premešamo in pokuhamo na zmernem ognju nekaj minut, da se okusi povežejo. Po potrebi prilijemo toliko tekočine, da bo rižota primerno kremasta. Nazadnje med mešanjem dodajamo parmezan in kocke hladnega masla. To bo dopolnilo okus rižote in še povečalo kremoznost.

 

Korak 5

Rižoto naložimo v servirno posodo in  potresemo s kockami buče, pinjolami in kosmiči parmezana.