Testenine s paradižnikom in rikoto
Število porcij:
4
Čas priprave:
30 minut
Sezona:
vse leto
O receptu
Jed odlikuje hitra in enostavna priprava. Omaka je kremasta, polnega okusa, ki lepo objame in se združi s testeninami. Dobimo nasitno, polnovredno jed, primerno tudi za brezmesne jedce.

Sestavine
- 400 g testenin
- 40 g oljčnega olja
- 60 g čebule
- 2 stroka česna
- 250 g paradižnikove kaše
- 150 g mariniranega sušenega paradižnika
- 200 g rikote
- sol, poper
- bazilika
V sezoni paradižnika uporabimo svež paradižnik, lahko tudi češnjevec. Če želimo bolj pikanten okus, omaki dodamo malo čilija.
Lahko uporabimo sušeno ali svežo baziliko, lahko tudi obe.




Postopek priprave
Korak 1
Čebulo in česen olupimo ter drobno nasekljamo. Sušen paradižnik narežemo na manjše kose.
Korak 2
V ponvi na oljčnem olju prepražimo čebulo, ko se rahlo obarva dodamo še česen in popražimo, da zadiši. Dodamo paradižnikovo kašo, ali narezan svež paradižnik. Pokuhamo in dodamo še sušen paradižnik, sol, poper in suho baziliko. Pristavimo vodo za testenine in jih skuhamo med pripravo omake. Omako kuhamo približno 10 minut, da se okusi združijo. Odstavimo, primešamo še rikoto in vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom.
Korak 3
Omako prevremo in ji dodamo malo tekočine, od kuhanja testenin, vendar naj še vedno ostane gosto kremasta. Primešamo odcejene testenine, premešamo in še malo pokuhamo, da se omaka oprime testenin.
Korak 5
Jed takoj serviramo. Pred serviranjem lahko pokapljamo še z oljčnim oljem in potresemo s svežo baziliko.