Testenine z bučkami v smetanovi omaki

Število porcij:

4

Čas priprave:

30 minut

Sezona:

 pomlad, poletje

O receptu

Jed je polnega okusa, kremasto omaka se lepo poveže s testeninami, nežen okus bučk pa dopolni parmezan in hrustljave pinjole.

Jed je primerna za vegetarijansko prehrano. Postrežemo jo lahko kot toplo začetno ali glavno jed. 

Za vse, ki ne morejo brez mesa pa lahko omaki dodamo koščke piščančjega mesa, ki bi ga prepražili s  česnom. Za ljubitelje morskih okusov pa bi lahko dodali lososa ali  rakce.

Sestavine

  • 40 g pinjol
  • 20 g oljčnega olja
  • 500 g mladih bučk
  • 320 g testenin (metuljčki)
  • 20 g masla
  • 3 stroke česna
  • 3-4 dl sladke smetane
  • 0,5 dl belega vina
  • sol, poper
  • muškatni orešček
  • peteršilj
  • 50 g parmezana

 

 

Postopek priprave

Korak 1

Bučke operemo in narežemo na kocke. Česen stremo in drobno nasekljamo. Peteršilj operemo, osušimo in nasekljamo.

 Korak 2

V ponvi na suho prepražimo pinjole, da se rahlo obarvajo in jih pretresemo v drugo posodo.  V ponvi segrejemo oljčno olje in dodamo bučke. Na visoki temperaturi jih na hitro rjavo opečemo ter jih rahlo osolimo in popramo. Bučke naj ostanejo še vedno čvrste. Pretresemo jih v drugo posodo.

Pristavimo lonec z vodo za kuhanje testenin.

Korak 3

V slah krop zakuhamo testenine. Kuhamo jih minuto do dve manj, kot je zapisano na embalaži.

Med kuhanjem testenin, v  ponvi raztopimo maslo, dodamo česen in ga prepražimo, le toliko da zadiši. Prilijemo smetano in kuhamo na zmerni temperaturi nekaj minut. Začinimo.  Omaki prilijemo malo vode, v kateri se kuhajo testenine in vino. Pred koncem kuhanja damo v omako še opečene bučke in peteršilj. Del bučk lahko prihranimo.

Korak 4

Odcejene testenine primešamo k omaki, pokuhamo še kakšno minuto, da se omaka oprime testenin in preložimo v servirno posodo. Pred serviranjem potresemo še preostale bučke, pinjole in grobo nariban parmezan.