Piščančji file v smetanovi omaki z mandlji

Število porcij:

4

Čas priprave:

30 minut

Sezona:

 vse leto

O receptu

Piščančje prsi so mehko in pusto meso, ki ne potrebuje daljše toplotne obdelave. Dovolj je le, da  dosežemo ustrezno središčno temperaturo (75° C). S krajšo toplotno obdelavo ohranimo sočnost mesa.  Končni okus in sočnost celotne jedi pa dopolnimo še z okusno omako. Jed postrežemo z ustrezno prilogo. Na fotografiji  je kot priloga dodan bulgur z zelenjavo.

Sestavine

  • 500 g piščančjega fileja
  • sol, poper, curry
  • 20 g olja
  • timijan
  • 20 g masla
  • 50 g mandljevih lističev
  • 2 stroka česna
  • 20 g moke
  • 0,5 dl belega vina
  • 0,5 l osnove ali juhe
  • 1 dl sladke smetane

 

 

Postopek priprave

Korak 1

Piščančje fileje prerežemo po dolgem, tako da jih stanjšamo in dobimo dva fileja. Lahko jih zelo na rahlo potolčemo in začinimo  s soljo, poprom in curryem. Česen olupimo in drobno nasekljamo.

  Korak 2

V ponvi segrejemo olje in fileje svetlo rjavo opečemo z obeh strani. Preložimo jih v drugo posodo. V ponvi segrejemo maslo, dodamo mandljeve lističe in jih na hitro prepražimo, le toliko, da rahlo spremenijo barvo. Dodamo še vejico timijana, česen in nato še moko. Vse na hitro prepražimo in zalijemo z osnovo in vinom ter začinimo.  Omako pokuhamo, da se zgosti in se okusi povežejo.

Korak 3

V omako vložimo meso in nekaj minut dušimo le toliko, da meso toplotno obdelamo. Proti koncu prilijemo še smetano in prevremo. Serviramo s poljubno prilogo.