Njoki s treviškim radičem v smetanovi omaki

Število porcij:

4

Čas priprave:

30 minut

Sezona:

 jesen, zima

O receptu

Mehki krompirjevi njoki objeti s kremno smetanovo omako in rahlo grenkim okusom radiča  se povežejo v prijetno kombinacijo okusov. Lahko postrežemo kot toplo začetno ali glavno jed.

Če uporabimo predpripravljene njoke, je čas priprave zelo kratek.

Sestavine

  • 600 g krompirjevih njokov*
  • 40 g pancete
  • 20 g masla
  • 60 g čebule
  • 2 stroka česna
  • 400 g treviškega radiča
  • 0,5 dl belega vina
  • 2 dl sladke smetane
  • sol, poper
  • muškatni oreh
  • 30 g parmezana

* Lahko uporabimo industrijsko pripravljene ali jih pripravimo po receptu na povezavi. 

 

Postopek priprave

Korak 1

Panceto narežemo na kocke ali podolgovate rezine. Čebulo in česen olupimo in drobno nasekljamo. Radič operemo, liste prerežemo po dolgem in narežemo na rezance.

 Korak 2

 

Pristavimo vodo za kuhanje njokov. Vrelo vodo solimo. Med pripravo omake skuhamo njoke. Vložimo jih v slan krop, jih rahlo premešamo, da se ne primejo na dno posode in kuhamo toliko časa, da priplavajo na vrh.

Korak 3

Na maslu prepražimo slanino in čebulo, le toliko, da čebula upade in slanina ostekleni. Primešamo še česen in radič in tudi to na hitro prepražimo. Prilijemo vino, dodamo začimbe in prevremo. Dodamo še smetano in prilijemo malo tekočine v kateri se kuhajo njoki. Prevremo, da se omaka malo zgosti in okusi povežejo. Čas kuhanja naj bo kratek. Trši beli del radiča naj ostane še čvrst.

Korak 4

Omaki primešamo kuhane njoke, na vroči plošči pomešamo in odstavimo. Jed preložimo v servirno posodo, potresemo z grobo naribanim parmezanom.  Takoj serviramo. Po vrhu lahko  za svežino dodamo še majhne  sveže liste radiča.