Kodrolistni ohrovt z bučo
Število porcij:
4
Čas priprave:
30 minut
Sezona:
jesen, zima
O receptu
Ohrovt je odlično zimsko super živilo, vsebuje zelo malo kalorij in veliko vlaknin, kar je odlično za prebavo. Vsebuje tudi veliko pomembnih hranilnih snovi, vitaminov, folne kisline in magnezija.
Solata je okusna, zgleda barvito in sveže. Okus zelenjave dopolnijo še hrustljavi orehi, brusnice in parmezan.

Sestavine
- 500 g buče maslenke
- timijan, rožmarin
- 200 g kodrasti ohrovt*
- 30 g parmezana
- 50 g suhih brusnic ali rozin
- 50 g orehov
- limonin sok, oljčno olje, sol, poper
* Odrezanih listnih žil ne zavržemo. Drobno narezana lahko uporabimo jih pri pripravi drugih zelenjavnih jedi.



Postopek priprave
Korak 1
Bučo olupimo, očistimo semena in narežemo na kocke. Naložimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Pokapljamo z oljčnim oljem, dodamo zelišča in pečemo v pečici, da se buča zmehča in rahlo obarva. Pečeno posolimo.
Korak 2
Ohrovt očistimo in odstranimo glavno žilo. Liste ohrovta zelo tanko narežemo. Orehe grobo narežemo, lahko jih tudi prepražimo.
Korak 3
Olje, limonin sok, sol in poper, dobro zmešamo, za preliv. Ohrovtu dodamo pripravljene sestavine, prelijemo s prelivom in dobro premešamo. Po vrhu potresemo z naribanim parmezanom ali kakšnim drugim trdim sirom.