Kostanjeva rezina

Število porcij:

 15

Čas priprave:

120 minut

Sezona:

 jesen, zima

O receptu

Kostanjeva rezina je sezonska sladica bogatega, polnega okusa. Biskvit in vanilijevo kremo obogati okus kostanja, dopolni ga rum in čokolada. Za pripravo porabimo malo več časa, predvsem, če upoštevamo še lupljenje kostanja, vendar bo končni izdelek gotovo navdušil sladkosnedce.

Sestavine

Testo:

  • 40 g masla
  • 6 jajc
  • 120 g sladkorja
  • 1 vanilin sladkor
  • 90 g moke
  • ½ pecilnega praška
  • 100 g kostanja

Krema:

  • 5 dl mleka
  • strok vanilije
  • 5 rumenjakov
  • 125 g sladkorja
  • 40 g škroba
  • 150 g kostanja
  • 0,3 dl ruma
  • 2 lista želatine
  • 25 g masla
  • 300 g sladke smetane

Dokončanje sladice:

  • 1 dl sladkane vode ali soka
  • 0,2 dl ruma
  • 60 g temne čokolade
  • 50 g kostanja

 

Navedene količine za kostanj veljajo za  kuhane in olupljene plodove.

Postopek priprave

Korak 1

Priprava testa:

Kostanj zmeljemo ali nasekljamo tako, da se še čutijo delci kostanja.

Pekač obložimo s papirjem za peko (velik pekač iz pečice).

Zmehčano maslo penasto umešamo, dodamo rumenjake in polovico sladkorja in še umešavamo, da dobimo rahlo penasto zmes.

Beljake stepemo v sneg in postopoma dodamo preostali sladkor.

K zmesi rumenjakov dodamo polovico snega, presejano moko s pecilnim praškom in kostanj. Narahlo  premešamo in dodamo še ostali sneg, s katerim zmes še zrahljamo. Takoj namažemo na pekač. Pečemo v pečici 15 minut na 180°C.

  Korak 2

Priprava kreme:

Zavremo 4 dl mleka skupaj z vanilijo. Želetino namočimo v hladno vodo. Rumenjake in sladkor penasto umešamo. Škrobno moko zmešamo s preostalim mlekom in primešamo k jajčni zmesi.  Prilijemo vrelo mleko, zmešamo. Kremo prelijemo v kozico in jo med stalnim mešanjem zavremo in še kuhamo približno 5 minut in odstavimo. Še vroči kremi primešamo želatino,  kostanj,  in nato še maslo. Pokrijemo s pvc folijo in postavimo na hladno. Ohlajeno kremo gladko razmešamo. Narahlo primešamo stepeno smetano.

Korak 3

Vodo in sladkor zavremo in dodamo rum.

Biskvit po sredini prerežemo. Prvo plast postavimo v model in ga navlažimo s pripravljeno tekočino. Namažemo polovico kreme. Prekrijemo z drugo polovico biskvita, ga navlažimo in namažemo še ostalo kremo. Po vrhu poravnamo, prelijemo ali obrizgamo s stopljeno čokolado in potresemo z nasekljanim kostanjem.

Postavimo na hladno za nekaj ur ali še bolje čez noč, da se krema dobro strdi.