Zvitki z blitvo in mladim sirom
Število porcij:
4 -5
Čas priprave:
60 minut
Sezona:
vse leto
O receptu
Zvitki spominjajo na grško jed (spinakakotyropitakia). Postrežemo jih lahko s tzatziki omako ali skledo solate. Prav tako so lahko tudi odličen prigrizek k kozarcu piva ali vina.

Sestavine
- 400 g blitve ali špinače
- 100 g mlade čebule
- 500 g mladega sira
- 120 g oljčnega olja
- sol, poper
- pinjole
- muškatni orešček
- 500 g tankega vlečenega testa
Uporabimo mladi kozji, ovčji ali kravji sir (skuta), lahko je tudi kombinacija. Primerna je tudi sir feta. Pinjole lahko tudi opustimo.





Postopek priprave
Korak 1
Blitvo očistimo in dobro osušimo. Ločimo stebla od listov in oboje ločeno narežemo. Tudi čiščeno mlado čebulo grobo narežemo. Pinjole suho prepražimo.
Korak 2
Čebulo prepražimo na oljčnem olju le toliko da ovene, dodamo stebla blitve in pražimo nekaj minut, nato dodamo še liste in nadaljujemo s praženjem še toliko časa, da listi upadejo. Začinimo, odstavimo in delno ohladimo. Dodamo nadrobljen mladi sir in premešamo.
Korak 3
Na delovni površini razgrnemo plast testa, ga v celoti premažemo z oljem in nanj položimo drugo plast. Na prvo četrtino testa namažemo nadev, ostale tri četrtine premažemo z oljem. Zavijati začnemo od namazanega dela in nadaljujemo do konca. Ponavljamo dokler imamo nadev in testo.
Korak 4
Zvitke previdno, z ostrim nožem, razrežemo na štiri enake dele. Polagamo jih na pekač, obložen s papirjem za peko. Zvitke še po vrhu namažemo z oljem in postavimo v ogreto pečico. Pečemo 25 minut na 200°C.