Zvitki z blitvo in mladim sirom

Število porcij:

4 -5

Čas priprave:

60 minut

Sezona:

 vse leto

O receptu

Zvitki spominjajo na grško jed (spinakakotyropitakia). Postrežemo jih lahko s tzatziki omako ali skledo solate. Prav tako  so lahko tudi odličen prigrizek k kozarcu piva ali vina.

 

Sestavine

  • 400 g blitve ali špinače
  • 100 g mlade čebule
  • 500 g mladega sira
  • 120 g oljčnega olja
  • sol, poper
  • pinjole
  • muškatni orešček
  • 500 g tankega vlečenega testa

 

 

Uporabimo mladi kozji, ovčji  ali kravji sir (skuta), lahko je tudi kombinacija. Primerna je tudi sir feta. Pinjole lahko tudi opustimo.

Postopek priprave

Korak 1

Blitvo očistimo in dobro osušimo. Ločimo stebla od listov in oboje ločeno narežemo. Tudi čiščeno mlado čebulo grobo narežemo. Pinjole suho prepražimo.

Korak 2

Čebulo prepražimo na oljčnem olju le toliko da ovene, dodamo stebla blitve in pražimo nekaj minut, nato dodamo še liste in nadaljujemo s praženjem še toliko časa, da listi upadejo. Začinimo, odstavimo in delno ohladimo. Dodamo nadrobljen mladi sir  in premešamo.

Korak 3

Na delovni površini razgrnemo plast testa, ga v celoti premažemo z oljem in nanj položimo drugo plast. Na prvo četrtino testa namažemo nadev, ostale tri četrtine premažemo z oljem. Zavijati začnemo od namazanega dela in nadaljujemo do konca. Ponavljamo dokler imamo nadev in testo.

Korak 4

Zvitke previdno, z ostrim nožem, razrežemo na štiri enake dele. Polagamo jih na pekač, obložen s papirjem za peko. Zvitke še po vrhu namažemo z oljem in postavimo v ogreto pečico. Pečemo 25 minut na 200°C.