Jabolčna rezina z  mandlji in čokolado

Število porcij:

10

Čas priprave:

90 minut

Sezona:

 vse leto

O receptu

 Sladica je enostavna za pripravo. Krhko testo in oreški zagotovijo hrustljavost, jabolka sočnost, cimet in čokolada  pa dopolnijo in zaokrožijo okuse. Sladico lahko še obogatimo z dodatkom tekoče vanillijeve kreme.

 

Sestavine

Testo:

  • 300 g moke
  • 30 g kakava
  • 1/3 zavitka pecilnega praška
  • 40 g sladkorja v prahu
  • 160 g masla
  • 2 rumenjaka
  • 4 žlice mleka

Nadev:

  • 600 g jabolk
  • cimet
  • 140 g mandljev ali orehov
  • 100 g čokoladnih kapljic
  • 2 jajci
  • 3 dl sladke smetane
  • 50 g sladkorja
  • 2 zavitka vanilijevega sladkorja

Količine ustrezajo za pekač 33×20 cm.

Namesto čokoladnih kapljic lahko uporabimo nasekljano temno čokolado. Najbolje pa se obnese čokolada za peko, ker se med pečenjem ne stopi.

 

Postopek priprave

Korak 1

Priprava testa:                                                                                   V posodi za gnetenje zmešamo moko, kakav v prahu, pecilni prašek in sladkor v prahu. Dodamo na koščke narezano maslo, ogreto na sobno temperaturo. S prsti ga razdrobimo in pomešamo med moko. primešamo še rumenjaka in mleko in gnetemo le toliko časa, da se sestavine povežejo in dobimo gladko testo.

Pekač namastimo z maslom. Testo razvaljamo v velikosti pekača in ga preložimo v pekač.

  Korak 2

Priprava nadeva:                                                                             Mandlje grobo nasekljamo. V posodi razžvrkljamo jajce, sladko smetano in sladkor.

Jabolka olupimo in naribamo, sok odcedimo. Začinimo s cimetom in vanilijevim sladkorjem. Dodamo še mandlje in temno čokolado.

Korak 3

Pripravljen nadev razporedimo na testo. Po vrhu prelijemo z jajčno zmesjo. Postavimo v pečico in pečemo približno 40 minut na 180°C.

Pred serviranjem lahko še potresemo s sladkorjem v prahu.