Jogurtova torta s sadjem

Število porcij:

12

Čas priprave:

120 minut

Sezona:

 vse leto

O receptu

Torta zaradi je zaradi jogurta in sadja lahka in deluje sveže. Primerna je v vseh letnih časih. Lahko jo pripravimo tudi v pravokotni obliki, kot rezino. V tem primeru pečeni biskvit prerežemo na polovico in ga uporabimo v dveh plasteh. Torej ni nujno, da ga drobimo.

Sestavine

Testo:

  • 5 jajc
  • 100 g sladkorja
  • 70 g moke
  • 30 g kakav
  • 50 g mandljeve moke

Nadev:

  • 2 lista želatine
  • 40 g sladkorja
  • 250 g jagod
  • 0,5l jogurta
  • 0,5 l sladke smetane
  • 50 g kisle smetane
  • 7 listov želatine
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 2 zavitka vanilijevega sladkorja 

Dodatki:

  • 2 dl tekočine za vlaženje biskvita
  • sadje za dekoracijo
  • listi mete

 

Uporabimo lahko različno sadje, glede na sezono ali razpoložljivost. Za sadno kašo lahko uporabimo tudi zmrznjeno sadje.

Kot tekočino za vlaženje biskvita lahko uporabimo sadni sok ali odišavljeno sladko vodo. Dodamo lahko maraskino, rum, ali kakšno drugo sadno žganje ali sadni sirup. 

Postopek priprave

Korak 1

Priprava biskvita:

Moko presejemo skupaj s kakavom. Pečico segrejemo na 180°C. Pekač obložimo s papirjem za peko.

Jajca in sladkor damo v kotliček in v kuhinjskem robotu stepamo, da zmes postane zelo rahla in gosto penasta ter obstojna. Zmesi ročno na rahlo primešamo mandljevo moko, nato dodajamo še moko s kakavom. Mešamo le toliko časa, da dobimo enotno zmes. Testo stresemo na pekač obložen s papirjem za peko. Enakomerno razmažemo po celotni površini in takoj postavimo v pečico. Pečemo okvirno 15 minut na 180°C. Pustimo, da se ohladi.

 Korak 2

Priprava nadeva:

Vso želatino namočimo v hladni vodi. Jagode s paličnim mešalnikom gladko zmeljemo, dodamo sladkor (40 g) in segrejemo do vrelišča. Dodamo 2 lista nabrekle želatine, premešamo in ohladimo.

Ostalo želatino odcedimo, damo v posodo skupaj s tremi žlicami jogurta. Postavimo nad soparo, da se želatina popolnoma stopi.

Jogurt in kislo smetano vlijemo v kotliček in premešamo. Sladko smetano stepemo. Med stepanjem ji dodamo še sladkor in vanilin. Smetana naj ne bo povsem trda, stepemo jo nekoliko manj kot običajno. Jogurtu med stalnim mešanjem z metlico, vmešamo stopljeno želatino. Dodamo še smetano in narahlo premešamo, da dobimo gladko kremo.

Korak 3

Sestavljanje torte:

Z obodom za torte izrežemo biskvitno podlogo (premer 26 cm). Izrezan biskvit postavimo na podstavek za torto, ga navlažimo in objamemo z obodom. Ostanek biskvita v posodi zdrobimo in prav tako navlažimo.

Na biskvit vlijemo približno polovico kreme. Nanjo z žlico dodamo polovico sadne kaše in le malo pomešamo. Po kremi, en centimeter od roba oboda, potresemo nadrobljen biskvit. Rahlo poravnamo in ponovimo postopek s kremo in sadno kašo. Po vrhu torto poravnamo.

Postavimo za nekaj ur v hladilnik, najbolje čez noč, da se krema popolnoma strdi.

Korak 4

Ohlajeni torti previdno odstranimo obod. Poljubno jo okrasimo s svežim sadjem in listi mete.