Testenine v hladni paradižnikovi omaki

Število porcij:

4

Čas priprave:

45 minut

Sezona:

 poletje

O receptu

Idealna jed za vroče poletne dni. Priprava je hitra in enostavna,  jed pa lahka in zelo osvežujoča. Priporočam pripravo le v času, ko imamo na voljo zrel, okusen, na soncu dozorel paradižnik.

Sestavine

  • 280 g testenin
  • 800 g mesnatega paradižnika
  • šop bazilike
  • 0,5 dl oljčnega olja
  • sol, poper
  • 80 g oljk brez koščic
  • 100 g mocarele

 

 

Postopek priprave

Korak 1

Paradižnik operemo in olupimo. Če je dovolj zrel, z nožem brez težav odstranimo kožico. Lahko ga tudi za minuto potopimo v vrelo vodo, kar še olajša lupljenje.  Baziliko operemo, osušimo in narežemo na tanke rezance. Olive narežemo na kolobarje.

  Korak 2

Paradižnik narežemo na manjše kocke,  ga solimo in prelijemo z oljčnim oljem. Dodamo še baziliko in oljke. Sestavine dobro premešamo in postavimo na hladno vsaj za pol ure, da se okusi povežejo.

Korak 3

V slanem kropu skuhamo testenine. Priporočam fusile, ker zaradi svoje oblike zadržijo omako. Kuhamo po navodilu proizvajalca. Kuhane ohladimo.

Korak 4

Testenine zmešamo z omako in dodamo še narezano ali natrgano mocarelo. Dobro premešamo, po potrebi še začinimo in preložimo v servirno posodo. Okrasimo z listi bazilike, lahko tudi s češnjevimi paradižniki.