Zapečena polenta s porom

Število porcij:

4

Čas priprave:

60 minut

Sezona:

 vse leto

O receptu

Jed je razmeroma enostavna za pripravo. Nežen okus polente obogati smetana in sir,  z dodatkom pora pa je jed polnovrednejša in kompleksnejša.   Če izločimo slanino, jed lahko postrežemo tudi kot vegetarijanski obrok. Ponudimo jo lahko kot samostojno jed s solato ali kot prilogo.

Sestavine

  • 160 g polente
  • 600 g vode
  • 25 g masla
  • 150 g sladke smetane
  • 20 g olja
  • 60 g prekajene slanine ali pancete
  • 400 g pora
  • 2 beljaka
  • 150 g mocarele
  • 40 g parmezana

 

Pri pripravi lahko uporabimo ostanke mlečnih izdelkov, kot so kisla smetana, sirni namazi, ostanke sirov, ki jih želimo porabiti. Namaze lahko umešamo v polento namesto smetane, sire pa lahko uporabimo namesto mocarele ali parmezana. 

Postopek priprave

Korak 1

Por prerežemo po dolgem, ga operemo in narežemo na tanjše kolobarje. Slanino narežemo na kocke.

Korak 2

V ponvi segrejemo olje, dodamo slanino in jo prepražimo. Dodamo narezan por in ga prežimo, da upade in se nekoliko zmehča. Solimo in popramo.

Korak 3

Vodo zavremo, solimo, dodamo maslo in med mešanjem (z metlico) zakuhamo polento. Glede časa kuhanje  sledimo navodilu proizvajalca. Kuhano polento odstavimo in primešamo še polovico sladke smetane. Iz beljakov stepemo trd sneg in ga primešamo še topli polenti.

Korak 4

Ognjevarno posodo namažemo z oljem.   Vanjo damo polovico polente in jo poravnamo. Nanjo potresemo pripravljen por in natrgano mocarelo. Dodamo še drugo polovico polente in jo poravnamo. Po vrhu prelijemo preostalo smetano in potresemo z naribanim parmezanom.

Korak 5

Pečemo v pečici pol ure na 190°C, oziroma toliko, da se zlato rjavo zapeče.