Pirini zeliščni cmoki

Število porcij:

4

Čas priprave:

40 minut

Sezona:

 vse leto

O receptu

Cmoke ponudimo kot prilogo jedem v omaki. Nežen okus zdroba dopolnimo z zelišči. Pazimo, da posamezno zelišče ne prevlada v okusu. Zaradi dodane skute  so cmoki rahlejši.

Sestavine

  • 4 dl vode
  • 4 dl mleka
  • sol
  • 50 g masla
  • 35 dag pirinega zdroba
  • 3 jajca
  • 250 g skute
  • 80 gramov špinačnih listov
  • bazilika, timijan, peteršilj, meta, pehtran
  • drobtine za oblikovanje

 

Pirin zdrob lahko zamenjamo s pšeničnim. V obeh primerih izberemo bolj grobo mletega, če je mogoče. Zelišča lahko dodamo po svojem okusu, oziroma glede na to, kaj imamo na voljo.

Postopek priprave

Korak 1

Špinačo operemo, blanširamo in nasekljamo. Zelišča operemo in nasekljamo.

Korak 2

V kozico vlijemo vodo in mleko. Dodamo še maslo, zavremo in solimo. V vrelo tekočino med stalnim mešanjem (z metlico) zakuhamo pšenični zdrob. Takoj ko se zgosti, odstavimo.

Zmes malo ohladimo ter drugo za drugim primešamo cela jajca.  Dodamo še pretlačeno skuto, špinačo in zelišča.

Korak 3

Zmes preložimo na desko, potreseno z drobtinami.  Razdelimo na več delov in jih z dlanmi na deski povaljamo v primerno debele svaljke.  Narežemo jih na enakomerne kose  in oblikujemo cmoke.

Korak 5

Cmoke kuhamo v slanem kropu, 10 minut. Pred serviranjem jih lahko prelijemo s stopljenim maslom ali na maslu prepraženimi drobtinami.