Zelenjavna juha z bolgurjem
Število porcij:
4
Čas priprave:
45 minut
Sezona:
vse leto
O receptu

Sestavine
- 500 g različne zelenjave
- 40 g bulgurja
- 30 g oljčnega olja
- muškatni orešček
- sol
- lovorov list
- vejica luštreka
- šopek peteršilja
- 1,2 l zelenjavne osnove
Izberemo sezonsko zelenjavo, oziroma tisto, ki jo imamo na voljo. Naj bo različna, nekaj trše, gomoljaste, nekaj nadzemne, mehkejše. Namesto svežega paradižnika lahko uporabimo konzerviranega.




Postopek priprave
Korak 1
Zelenjavo očistimo in jo narežemo lahko na rezance ali majhne kocke. Paradižnik olupimo in narežemo na manjše kocke. Cvetačo ali brokoli razdelimo na majhne cvetke. Peteršilj nasekljamo.
Korak 2
V kozici segrejemo olje, dodamo narezano tršo korenasto in gomoljno zelenjavo in jo nekaj minut pražimo na zmernem ognju. Dodamo še paradižnik in nazadnje še mehkejšo zelenjavo, kot je por, cvetača, stebelna zelena. Juho zavremo, dodamo še vejico luštreka, začimbe in bulgur. Kuhamo na zmernem ognju, da se zelenjava nekoliko zmehča, vendar naj še vedno ostane kompaktna. Bučke, dodamo le tri minute pred koncem kuhanja, da bodo ostale čvrste.
Korak 3
Pred serviranjem potresemo peteršilj in lahko dodamo še nekaj kapljic kvalitetnega oljčnega olja.