Bučkina juha s tatarsko ajdo
Število porcij:
4
Čas priprave:
45 minut
Sezona:
pomlad, poletje
O receptu
Gosta kremna juha je nežnega okusa. Kaša tatarske ajde okusa ne prekrije, temveč ji doda novo teksturo in skupaj z opečenimi bučkini rezanci juho še obogati.

Sestavine
- 30 g masla ali oljčnega olja
- 60 g šalotke
- steblo zelene
- 600 g mladih bučk
- 0,2 kg krompirja
- 40 g kaše tatarske ajde
- 1,2 l zelenjavne osnove
- 0,5 dl sladke smetane
- muškatni orešček
- sol, poper
- sveža bazilika
- peteršilj
- limonin sok
Zeleno lahko tudi opustimo. Namesto tatarske ajde lahko uporabimo tudi navadno. V tem primeru predlagam, da jo prej skuhate.



Postopek priprave
Korak 1
Šalotko olupimo in nasekljamo. Krompir olupimo in narežemo na tanjše rezine, prav tako zeleno. Bučke operemo. Tri četrtine bučk narežemo na večje kocke, preostalo četrtino na tanjše rezance in prihranimo ločeno. Peteršilj in baziliko operemo in osušimo. Nasekljamo pred uporabo.
Korak 2
Na ogreti maščobi svetlo prepražimo sesekljano šalotko. Dodamo zeleno in na kocke narezane bučke in prepražimo. Primešamo še narezan krompir in zalijemo z zelenjavno osnovo. Kuhamo le toliko časa, da se sestavine zmehčajo.
Korak 3
Juho odstavimo in gladko zmeljemo s paličnim mešalnikom. Dodamo oprano kašo, muškatni orešček in solimo. Juho prevremo, dodamo še nekaj kapljic limoninega soka, nasekljano baziliko in sladko smetano.
Korak 4
Bučkine rezance na hitro opečemo na maslu ter solimo in popramo.
Korak 5
Juho nalijemo v servirno posodo, po vrhu potresemo opečene bučke in nasekljan peteršilj.