Slana pita s skuto in bučkami

Število porcij:

6

Čas priprave:

90 minut

Sezona:

 poletje

O receptu

Recept ponuja še eno možnost za uporabo bučk v sezoni. Uporabimo lahko tudi tiste večje, ki so nas prehitele s hitro rastjo.

Jed je polnovredna, enostavna in dokaj hitro pripravljena. Postrežemo jo s skledo solate

Sestavine

  • 500 g vlečenega testa
  • 4 jajca
  • 500 g skute
  • 250 g kisle smetane
  • 250 g jogurta
  • 2 dl sladke smetane
  • 800 g bučk
  • šopek bazilike
  • sol, poper
  • 40 g masla

 

Če uporabimo večje bučke jim odstranimo semena in mehki srednji del.   

Postopek priprave

Korak 1

Bučke očistimo, naribamo in posolimo. Pustimo nekaj časa, da spustijo vodo. Nato jih odcedimo in dobro iztisnemo tekočino.

Baziliko operemo, osušimo in nasekljamo.

 Korak 2

V kotličku zmešamo jajca, skuto, kislo smetano in  jogurt. Dodamo ožete bučke in baziliko. Solimo in popramo in dobro premešamo.

Korak 3

Pekač namastimo. Na dno položimo plast testa, premažemo z stopljenim maslom in dvakrat ponovimo postopek, da dobimo tri plasti testa.  Naslednje krpe testa pomečkamo in pomočimo ter povaljamo v pripravljeno skutino zmes. Kepe testa z skupaj u zmesjo zlagamo v pripravljen pekač. Ponavljamo dokler imamo sestavine. Tri plasti testa prihranimo, da jih položimo jih na vrh pripravljene pite. Vsako plast ponovno dobro premažemo z maslom. Po vrhu prelijemo s sladko smetano in  večkrat prebodemo do dna pekača.

Korak 4

Pečemo na 180 °C približno 40 minut. Pred serviranjem narežemo in postrežemo toplo.