Slana pita s skuto in bučkami
Število porcij:
6
Čas priprave:
90 minut
Sezona:
poletje
O receptu
Recept ponuja še eno možnost za uporabo bučk v sezoni. Uporabimo lahko tudi tiste večje, ki so nas prehitele s hitro rastjo.
Jed je polnovredna, enostavna in dokaj hitro pripravljena. Postrežemo jo s skledo solate.

Sestavine
- 500 g vlečenega testa
- 4 jajca
- 500 g skute
- 250 g kisle smetane
- 250 g jogurta
- 2 dl sladke smetane
- 800 g bučk
- šopek bazilike
- sol, poper
- 40 g masla
Če uporabimo večje bučke jim odstranimo semena in mehki srednji del.





Postopek priprave
Korak 1
Bučke očistimo, naribamo in posolimo. Pustimo nekaj časa, da spustijo vodo. Nato jih odcedimo in dobro iztisnemo tekočino.
Baziliko operemo, osušimo in nasekljamo.
Korak 2
V kotličku zmešamo jajca, skuto, kislo smetano in jogurt. Dodamo ožete bučke in baziliko. Solimo in popramo in dobro premešamo.
Korak 3
Pekač namastimo. Na dno položimo plast testa, premažemo z stopljenim maslom in dvakrat ponovimo postopek, da dobimo tri plasti testa. Naslednje krpe testa pomečkamo in pomočimo ter povaljamo v pripravljeno skutino zmes. Kepe testa z skupaj u zmesjo zlagamo v pripravljen pekač. Ponavljamo dokler imamo sestavine. Tri plasti testa prihranimo, da jih položimo jih na vrh pripravljene pite. Vsako plast ponovno dobro premažemo z maslom. Po vrhu prelijemo s sladko smetano in večkrat prebodemo do dna pekača.
Korak 4
Pečemo na 180 °C približno 40 minut. Pred serviranjem narežemo in postrežemo toplo.