Pita z jagodičjem in mascarponejevo kremo
Število porcij:
12 kosov
Čas priprave:
120 minut
Sezona:
vse leto
O receptu
Sladica je primerna za vse letne čase, saj sadje lahko menjamo glede na sezono ali uporabimo zmrznjene prihranke.

Sestavine
Testo:
- 300 g moke
- sol
- 150 g masla
- 60 g sladkorja v prahu
- 2 rumenjaka
- 3 žlice mleka
- vanilin sladkor
Nadev:
- 500 g poljubnega jagodičevja
- 2 jajci
- 250 g maskarpone
- 1 dl sladke smetane
- 80 g sladkorja
- 2 vanilijeva sladkorja
- cimet
- limonina lupina






Postopek priprave
Korak 1
Testo: Moko presejemo, jo rahlo solimo in dodamo na kocke narezano hladno maslo. Maslo z rokami ali v kuhinjskem robotu razdrobimo med moko. Dodamo sladkor, vanilin sladkor, rumenjaka in mleko. Gnetemo le toliko časa, da se sestavine povežejo in jih lahko združimo v kepo. Testo zavijemo v foljijo in pustimo, da počiva vsaj pol ure.
Korak 2
Nadev: Jagodičevje na rahlo operemo na cedilu in osušimo. Lahko uporabimo tudi zmrznjeno sadje, v tem primeru ga ne peremo.
Rumenjaka, maskarpone in sladko smetano gladko umešamo. Dodamo še cimet, limonino lupino in vanilin sladkor. Iz beljakov stepemo sneg in med stepanjem dodamo sladkor. Sneg narahlo primešamo kremi.
Korak 3
Testo razvaljamo v obliki kroga in ga preložimo na pomaščen model za pito. Robove porežemo in testo prebodemo po celotni površini. Postavimo ga v ogreto pečico in pečemo 10 minut na 180°C.
Korak 4
Testo vzamemo in pečice in ga obložimo s pripravljenem sadjem. Po vrhu prelijemo s kremo in postavimo nazaj v pečico. Pečemo še približno 20 minut na 170°C.
Korak 5
Pred serviranje potresemo s sladkorjem v prahu.