Piščančja pašteta
Število porcij:
10 -12
Čas priprave:
90 minut
Sezona:
vse leto
O receptu
Domača pašteta z opečenim kruhom je okusen prigrizek ob kozarcu vina.
Po hranjenju v hladilniku se precej strdi, ker vsebuje razmeroma veliko masla. Da bo mazava, jo pred uporabo, pustimo nekaj časa na sobni temperaturi in gladko razmešamo.

Sestavine
- 50 g pancete ali prekajene slanine
- 80 g sesekljane čebule
- 400 g piščančjih stegen brez kosti
- 200 g piščančjih jetrc
- 0,5 dl belega vina ali konjaka
- 1,5 dl sladke smetane
- 150 g surovega masla
- sol, poper
- 3 liste žajblja
- majaron, timijan
Namesto piščančjih stegen lahko uporabimo meso pečenega piščanca (ostanki).




Postopek priprave
Korak 1
Šalotko očistimo in nasekljamo. Slanino narežemo na male kocke. Meso in jetra narežemo. Če uporabljamo sveže zelišča, jih nasekljamo.
Korak 2
Na 50 g masla opražimo sesekljano čebulo, panceto in zelišča. Dodamo narezano meso in pražimo, da se rahlo zapeče. Zalijemo z vinom ali konjakom in pustimo, da izpari. Prilijemo malo tekočine in dušimo, da se meso zmehča. Proti koncu dušenja dodamo narezana jetra in dušimo le toliko, da zakrknejo in spremenijo barvo. Solimo in popramo.
Korak 3
Nekoliko ohlajeno, pa vendar še toplo zmes, preložimo v mikser, dodamo smetano in gladko zmeljemo. Nazadnje dodamo in umešamo še preostalo surovo maslo.
Korak 4
Pašteto preložimo v model ali v posodo za shranjevanje in jo ohladimo. Ohlajeno lahko po vrhu prelijemo s stopljenim ali prečiščenim maslom. Plast strjenega masla bo preprečila sušenje in oksidiranje paštete.
V hladilniku jo lahko tako hranimo 3-4 dni. Lahko tudi zmrznemo.