Krompirjev štrukelj s špinačnim nadevom

Število porcij:

8

Čas priprave:

120 minut

Sezona:

 vse leto

O receptu

Štruklje iz krompirjevega testa lahko nadevamo tudi z drugimi nadevi: gobov, mesni, zelenjavni.

Ponudimo jih lahko kot prilogo k jedem v omaki ali jih postrežemo samostojno s solato.

Recept za testo lahko uporabimo za pripravo njokov, svaljkov ali cmokov.

Sestavine

Krompirjevo testo:

  • 1 kg krompirja
  • 350 g ostre moke
  • 50 g pšeničnega zdroba
  • 60 g masla
  • sol
  • 1 jajce, 1 rumenjak

Nadev:

  • 20 g masla
  • 2 stroka česna
  • 200 g špinače
  • sol, poper
  • 30 g sira
  • 30 g mandljevih lističev

 

 

Postopek priprave

Korak 1

Krompir operemo in ga skuhamo z lupino.

Korak 2

Nadev: Špinačo operemo. Česen stremo in drobno nasekljamo. Na maslu na hitro prepražimo česen, dodamo špinačne liste in prepražimo le toliko, da špinača upade. Solimo,  popramo. Mandljeve lističe na suho prepražimo. Sir naribamo.

Korak 3

Kuhan krompir olupimo in pretlačimo. Še vročemu dodamo maslo in sol. Ko se nekoliko ohladi, dodamo še jajce in rumenjak. Beljak prihranimo. Dodamo še moko in zdrob ter na hitro zgnetemo. Gnetemo le toliko, da se sestavine premešajo in dobimo enotno testo. Če gnetemo predolgo, krompir spusti vodo in bo testo zelo lepljivo.

   Korak 4

Testo prerežemo na dva dela. Delovno površino posujemo z moko in testo razvaljamo v pravokotnik, približno na cm debelo. Premažemo ga z rahlo stepenim beljakom. Po testu razporedimo špinačo, potresemo s sirom in mandljevimi lističi. Testo zvijemo v štrukelj, nato ga zavijemo v pomaščeno aluminijasto folijo ali v krpo. Kuhamo v slanem kropu 30 do 40 minut, odvisno od debeline.

Korak 5

Kuhan štrukelj odvijemo, narežemo. Pred serviranjem lahko zabelimo z stopljenim maslom in potresemo z naribanim sirom.