Goveji ragu

Število porcij:

8-10

Čas priprave:

150 minut

 

Sezona:

 vse leto

O receptu

Okusna jed iz govejega mesa.  Potrebuje nekoliko več časa za pripravo zaradi daljše toplotne obdelave mesa. Pripravimo jo lahko v večji količini in jo shranimo v hladilniku, za nekaj dni ali zmrznemo.

Sestavine

  • 1,2 kg govejega vratu ali plečeta
  • 40 g olja
  • 200 g čebule
  • 60 g prekajene slanine
  • 200 g jušne zelenjave
  • zeliščni šopek *
  • 30 g moke
  • 40 g paradižnikove mezge
  • 0,5 da rdečega vina
  • 1 l temne osnove
  • sol, poper
  • majaron

 

 

Postopek priprave

Korak 1

Meso narežemo na kocke. Zelenjavo očistimo in grobo naribamo. Čebulo olupimo in nasekljamo. Slanino narežemo na majhne kocke. Za zeliščni šopek v ovoj iz pora zavijemo vejico timijana, lovorov list, steblo zelene in peteršilja… in povežemo s kuhinjsko vrvico.

  Korak 2

V kozici segrejemo olje in na vroči maščobi opečemo meso. Opekamo postopoma. Če damo preveč mesa naenkrat, se maščoba ohladi in meso ne zakrkne dovolj hitro. V tem primeru meso spusti vodo in se ne zapeče, saj se bolj kuha v tekočini. Opečeno meso preložimo v drugo posodo in postavimo na toplo.

Korak 3

 V kozico po potrebi dodamo še malo maščobe in slanino ter prepražimo. Dodamo še čebulo in jo svetlo prepražimo. Primešamo in prepražimo še zelenjavo in dodamo paradižnikovo mezgo. V kozico vrnemo meso in dodamo zeliščni šopek. Prilijemo  malo vroče juhe ali osnove. Pokrijemo in dušimo toliko časa, da se meso zmehča. Občasno premešamo in po potrebi dolijemo tekočino.

Korak 4

Posodo odkrijemo in pustimo, da tekočina izhlapi. Meso pomokamo, rahlo prepražimo in zalijemo z osnovo in vinom, toliko, da dobimo primerno gosto omako. Dodamo začimbe in še malo kuhamo, da se okusi povežejo.  

Korak 5

Serviramo s primerno prilogo.