Goveji ragu
Število porcij:
8-10
Čas priprave:
150 minut
Sezona:
vse leto
O receptu
Okusna jed iz govejega mesa. Potrebuje nekoliko več časa za pripravo zaradi daljše toplotne obdelave mesa. Pripravimo jo lahko v večji količini in jo shranimo v hladilniku, za nekaj dni ali zmrznemo.

Sestavine
- 1,2 kg govejega vratu ali plečeta
- 40 g olja
- 200 g čebule
- 60 g prekajene slanine
- 200 g jušne zelenjave
- zeliščni šopek *
- 30 g moke
- 40 g paradižnikove mezge
- 0,5 da rdečega vina
- 1 l temne osnove
- sol, poper
- majaron





Postopek priprave
Korak 1
Meso narežemo na kocke. Zelenjavo očistimo in grobo naribamo. Čebulo olupimo in nasekljamo. Slanino narežemo na majhne kocke. Za zeliščni šopek v ovoj iz pora zavijemo vejico timijana, lovorov list, steblo zelene in peteršilja… in povežemo s kuhinjsko vrvico.
Korak 2
V kozici segrejemo olje in na vroči maščobi opečemo meso. Opekamo postopoma. Če damo preveč mesa naenkrat, se maščoba ohladi in meso ne zakrkne dovolj hitro. V tem primeru meso spusti vodo in se ne zapeče, saj se bolj kuha v tekočini. Opečeno meso preložimo v drugo posodo in postavimo na toplo.
Korak 3
V kozico po potrebi dodamo še malo maščobe in slanino ter prepražimo. Dodamo še čebulo in jo svetlo prepražimo. Primešamo in prepražimo še zelenjavo in dodamo paradižnikovo mezgo. V kozico vrnemo meso in dodamo zeliščni šopek. Prilijemo malo vroče juhe ali osnove. Pokrijemo in dušimo toliko časa, da se meso zmehča. Občasno premešamo in po potrebi dolijemo tekočino.
Korak 4
Posodo odkrijemo in pustimo, da tekočina izhlapi. Meso pomokamo, rahlo prepražimo in zalijemo z osnovo in vinom, toliko, da dobimo primerno gosto omako. Dodamo začimbe in še malo kuhamo, da se okusi povežejo.
Korak 5
Serviramo s primerno prilogo.