Rulada s smetano in jagodami
Število porcij:
10
Čas priprave:
90 minut
Sezona:
vse leto
O receptu
Sladica je lahka, deluje sveže in je enostavna za pripravo. Jagode lahko zamenjamo z drugim sezonskim sadjem.
Biskvitno testo je pripravljeno v razmerju 1,2,3, kar pomeni na 1 jajce, 20 g sladkorja in 30 g moke. V navedenem primeru je del moke zamenjan z mandljevo moko. Del moke lahko nadomestimo tudi z dodatkom kakava, če želimo temen biskvit.
Na ta način lahko zelo preprosto povečujemo ali zmanjšujemo količine v receptu.
Biskvit lahko uporabimo tudi za pripravo tort.

Sestavine
Testo:
- 5 jajc
- 100 g sladkorja
- 100 g moke
- 50 g mandljeve moke
Nadev:
- 100 g marmelade iz jagodičevja
- 300 ml sladke smetane
- 2 vanilina sladkorja
- 40 g sladkorja v prahu
- 400 g jagod
- maraschino
- 1 dl tekočine za vlaženje biskvita
- meta




Postopek priprave
Korak 1
Moko presejemo. Pečico segrejemo na 180°C. Pekač obložimo s papirjem za peko.
Korak 2
Jajca in sladkor damo v kotliček in v kuhinjskem robotu stepamo, da zmes postane zelo rahla in gosto penasta ter obstojna. Zmesi ročno na rahlo primešamo mandljevo moko, nato dodajamo še pšenično moko. Mešamo le toliko časa, da dobimo enotno zmes. Testo stresemo na pekač obložen s papirjem za peko. Enakomerno razmažemo po celotni površini in takoj postavimo v pečico. Pečemo 12-15 minut na 180°C. Pečeno rolado položimo z zgornjo stranjo navzdol na drug papir za peko, zgornjega odstranimo in rolado zavijemo s spodnjim papirjem. Pustimo, da se ohladi.
Korak 3
Jagode očistimo. Približno četrtino jagod prihranimo za dekoracijo, ostale narežemo na manjše kocke. Dodamo žlico sladkorja v prahu, vanilin sladkor in nekaj kapljic maraschina ali drugega sadnega žganja. Premešamo in pustimo (maceriranje). Pripravimo tekočino za navlaženje biskvita. Smetano stepemo in dodamo ostanek sladkorja in vanilin sladkor.
Korak 4
Ohlajeno rolado razgrnemo in navlažimo s pripravljeno tekočino. Površino zelo tanko premažemo z marmelado, le toliko, da naredimo glazuro, ki bo preprečila, da biskvit vsrka smetano. Premažemo s smetano (približno ¼ smetane pustimo za zunanji premaz rolade) in potresemo z maceriranimi jagodami. Rolado tesno zvijemo in zavijemo v peki papir ter postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi.
Korak 5
Pred serviranjem ruladi odstranimo papir, jo premažemo s smetano ter dekoriramo z jagodami in lističi mete.