Zeljne krpice

Število porcij:

4

Čas priprave:

45 minut

Sezona:

 vse leto

O receptu

Jed izhaja iz prekmurske kuhinje. Sveže pripravljene krpice iz rezančevega testa bodo jed gotovo izboljšale. Ob pomankanju časa lahko tudi  z industrijsko pripravljenimi postrežemo povsem korektno jed.  

Sestavine

 

  • 20 g maščobe
  • 50 g čebule
  • 60 g prekajene in na kocke zrezane slanine
  • 400 g svežega zelja
  • ščep kumine
  • žlica mlete paprike
  • 100 g paradižnikove kaše
  • lovorov list
  • 0,5 dl rdečega vina
  • sol, poper
  • peteršilj
  • 360 g testenih krpic

 

Paradižnikovo kašo lahko zamenjamo tudi z kockami olupljenega svežega paradižnika ali 20 g paradižnikove mezge.

 

 

Postopek priprave

Korak 1

Česen in čebulo olupimo in drobno nasekljamo. Zelje očistimo in narežemo na krpice velike približno 1 cm.

Slanino narežemo na trakce.

  Korak 2

Na maščobi prepražimo slanino, dodamo čebulo in pražimo, da porumeni. Dodamo  česen in mleto papriko. Malo popražimo in narezano zelje in ponovno prepražimo. Dodamo še ostale začimbe, in paradižnikovo kašo. Prilijemo malo osnove in dušimo. Mehkemu zelju prilijemo vino in še nekaj minut dušimo.

Korak 3

Med dušenjem zelja, v slanem kropu, skuhamo testene krpice.

Korak 4

Pred serviranjem primešamo odcejene krpice k zelju in dodamo sesekljan peteršilj.  Vse skupaj dobro premešamo,  ogrejemo in serviramo.