Špinačni špecli s smetanovo omako in rakci
Število porcij:
4
Čas priprave:
30 minut
Sezona:
vse leto
O receptu
Špecle lahko pripravimo v naprej ali kupimo že predpripravljene. Navedeni čas priprave za jed velja, če uporabimo že pripravljene testenine.

Sestavine
- špinačni špecli (glej recept)
- 240 g rakcev
- žlica oljčnega olja
- limeta
- 20 g masla
- šalotka
- strok česna
- 2 dl jušne osnove
- sol, poper
- belo vino
- 2,5 dl sladke smetane



Postopek priprave
Korak 1
Kozice očistimo, po želji jih lahko tudi narežemo. V tem primeru pustimo nekaj celih, te bomo pri serviranji položili na vrh kot dekoracijo. Vse skupaj mariniramo z soljo, poprom limetino lupinico in oljčnim oljem.
Šalotko in česen olupimo in drobno nasekljamo.
Korak 2
V vroči ponvi raztopimo maslo, na hitro opečemo kozice in jih preložimo v drugo posodo. V ponev dodamo šalotko, jo svetlo prepražimo in dodamo česen, nato prilijemo osnovo ali malo tekočine v kateri smo kuhali špecle, belo vino, začinimo in dobro prevremo. Prilijemo še smetano in dodamo narezane kozice, cele prihranimo. Pokuhamo, da se rahlo zgosti in se okusi povežejo.
Korak 3
Pred serviranjem dodamo kuhane špecle. Premešamo in pokuhamo, da se omaka oprime testenin in takoj serviramo. Cele kozice uporabimo kot dekoracijo.