Špinačni špecli s smetanovo omako in rakci

Število porcij:

4

Čas priprave:

30 minut

Sezona:

 vse leto

O receptu

Špecle lahko pripravimo v naprej ali kupimo že predpripravljene. Navedeni čas priprave za jed velja, če uporabimo že pripravljene testenine. 

 

Sestavine

  • špinačni špecli (glej recept)
  • 240 g rakcev
  • žlica oljčnega olja
  • limeta
  • 20 g masla
  • šalotka
  • strok česna
  • 2 dl jušne osnove
  • sol, poper
  • belo vino
  • 2,5 dl sladke smetane

 

 

Postopek priprave

Korak 1

Kozice očistimo, po želji jih lahko tudi narežemo. V tem primeru pustimo nekaj celih, te bomo pri serviranji položili na vrh kot dekoracijo.  Vse skupaj mariniramo z soljo, poprom limetino lupinico in oljčnim oljem.

Šalotko in česen olupimo in drobno nasekljamo.

  Korak 2

V vroči ponvi raztopimo maslo, na hitro opečemo kozice in jih preložimo v drugo posodo. V ponev dodamo šalotko, jo svetlo prepražimo in dodamo česen, nato prilijemo osnovo ali malo tekočine v kateri smo kuhali špecle, belo vino, začinimo in dobro prevremo. Prilijemo še smetano in  dodamo narezane kozice, cele prihranimo. Pokuhamo, da se rahlo zgosti in se okusi povežejo.

Korak 3

Pred serviranjem dodamo kuhane špecle. Premešamo in pokuhamo, da se omaka oprime testenin in takoj serviramo. Cele kozice uporabimo kot dekoracijo.