Špinačni vlivanci (špecli)

Število porcij:

4

Čas priprave:

45 minut

Sezona:

 vse leto

O receptu

 Špecli so vrsta testenin, ki jih pogosto najdemo na jedilniku gorskih koč v Avstriji ali Italiji. Priprava je enostavna, predvsem če uporabimo posebno pripravo, oziroma strgalo, s katerim testo zakuhamo v vrelo vodo.

Pripravimo lahko osnovno različico iz moke, jajca in tekočine. Z različnimi dodatki, kot so špinača, rdeča pesa, paradižnikova kaša, buča…, lahko spremenimo barvo in tudi osnovni okus.  

Postrežemo jih lahko kot samostojno jed, kot prilogo pri glavni jedi ali kot dodatek  juham. 

Vlivance lahko pripravimo v večji količini. Zmrznemo že kuhane. 

Sestavine

Testo:

  • 300 g moke (pol ostre, pol mehke)
  • 2 jajci
  • sol
  • 1 dl mleka
  • 2 žlici olja
  • 250 g špinače

 

Če pripravimo špecle brez dodatka, kot je v tem primeru špinača, moramo povečati količino mleka.  Testo naj bo precej redko, da ga lahko zakuhamo skozi posebno strgalo.

 

Postopek priprave

Korak 1

Špinačo operemo in blanširamo v slanem kropu. Dobro odcedimo in ohladimo.

Korak 2

V ožjo posodo vlijemo mleko, jajca in dodamo špinačo. Gladko zmeljemo s paličnim mešalnikom.

  Korak 3

V skledo presejemo moko, solimo in med mešanjem prilijemo  pripravljeno zmes. Zmešamo le toliko, da se sestavne gladko povežejo. Testa ne stepamo in obdelujemo več kot je potrebno, sicer se bo vleklo.

Korak 4

V širši kozici zavremo vodo in solimo. S pomočjo strgala za vlivance testo zakuhamo v slan krop. Kuhamo  8 minut, nato jih ocedimo in splaknemo z vodo.

Če vlivancev ne bomo uporabili takoj, jih rahlo pokapljamo z oljem in premešamo. Tako se ne bodo sprijeli.