Špargljeva rižota

Število porcij:

4

Čas priprave:

60 minut

Sezona:

 pomlad

O receptu

Rižota je pripravljena  na italijanski način. Je zelo okusna in kremasta. Sama rižota je hitro pripravljena. Čas kuhanja nekoliko podaljša priprava  osnove. Le-ta nam zagotovi poln okus rižote in ekonomično porabo razmeroma drage sestavine.

Sestavine

Osnova:

  • 10 g olja
  • 50 g pora
  • 50 g stebelne zelene
  • trši deli špargljev (od 500 g)
  • vejica luštreka, lovorov list

Rižota:

  • 20 g oljčnega olja ali masla
  • 100 g šalotke ali čebule
  • 500 g špargljev
  • sol, poper
  • 400 g riža za rižote*
  • 1 dl belega suhega vina
  • 50 g masla (dodamo na koncu)*
  • 50 dag sveže naribanega parmezana

    *Za rižoto izberemo italijanski riž arborio, carnaroli ali vialone nano. Zadnji ima nekoliko manjša zrna, zato je tudi čas kuhanja malo krajši.

    *Maslo, ki ga dodajamo na koncu, do uporabe hranimo v hladilniku.

     

    Postopek priprave

    Korak 1

    Šparglje operemo in odlomimo spodnje trše dele. Te bomo uporabili za pripravo osnove, mehkejše shranimo za rižoto. Oboje ločeno narežemo na manjše dele, vršičke pustimo nekoliko daljše. Šalotko olupimo in nasekljamo.

      Korak 2

    Priprava osnove: trše dele špargljev, por in zeleno narežemo  in prepražimo na vročem olju (s praženjem dobimo več okusa). Zalijemo z vodo, dodamo luštrek in lovor in kuhamo, približno pol ure. Odstavimo, odstranimo lovor  in zmeljemo s paličnim mešalnikom. Spodnji deli špargljev imajo veliko celuloznih vlaken, zato tekočino obvezno precedimo in pretlačimo. Na cedilu naj ostanejo le vlakna.

    Korak 3

    Na maščobi  svetlo prepražimo drobno sesekljano šalotko. Dodamo riž, počasi mešamo in pazimo, da se nam ne obarva. Po 2-3 minutah bo osteklenel, nato prilijemo vino in še naprej mešamo, da riž vsrka tekočino.  Prilijemo prvo zajemalko vroče osnove in ščep soli. Ko tekočina izpari dodamo naslednjo zajemalko osnove. Postopek ponavljamo dokler se riž ne zmehča, do željene stopnje. Med kuhanjem posodo večkrat potresemo oziroma riž premešamo. Po potrebi solimo in popramo.

    Korak 4

    Med kuhanjem rižote na oljčnem olju sotiramo šparglje, toliko da se le nekoliko zmehčajo. Na ugriz naj bodo še vedno hrustljavi. Rahlo solimo.  Vršičke ločimo.

    Korak 5

    Rižoto ponovno zalijemo z osnovo, toliko da je precej tekoča. Dodamo sotirane šparglje in odstavimo. Nazadnje med mešanjem dodajamo nariban parmezan in na kocke narezano hladno maslo. Močno mešamo, da se maslo in sir stopita, tekočina pa postane kremasta.

    Korak 6

    Rižoto takoj serviramo na krožnik. Praviloma je toliko tekoča, da se z lahkoto razlije po krožniku.  Po vrhu naložimo prihranjene špargljeve vršičke.