Sesekljani medaljoni

Število porcij:

4

Čas priprave:

45 minut

Sezona:

 vse leto

O receptu

Mleto meso se hitreje pokvari kot meso v kosu priporočam, da kupite sveže mleto in ga čimprej uporabite. Skuta in namočen kruh bosta zagotovila sočnost pripravljene jedi.

Kot prilogo lahko ponudimo kodrasti ohrovt s krompirjem.

Sestavine

  • 500 g mletega govejega mesa 
  • 60 g starega kruha
  • malo mleka
  • 60 g pretlačene skute
  • 60 g šalotke ali čebule
  • 30 g olja
  • 1 majhno jajce
  • 2 stroka česna
  • sol, poper
  • sesekljan peteršilj
  • 2 dl mesne juhe ali osnove
  • vejica timijana
  • 0,3 dl belega vina
  • 10 g masla

 

 

Postopek priprave

Korak 1

Kruhu odstranimo skorjo, narežemo na majhne kocke in ga navlažimo z mlekom.

Šalotko in česen olupimo, peteršilj očistimo.  Vse drobno nasekljamo.

  Korak 2

Čebulo  prepražimo na malo olja in ohladimo. Ostalo olje prihranimo.

Korak 3

Mletemu mesu primešamo praženo čebulo, namočen kruh, skuto, jajce, strt česen, peteršilj in začimbe. Zmes premešamo in z rokami dobro pregnetemo, da se sestavine povežejo.  Zmes razdelimo na osem delov, oblikujemo kroglice, ki jih zatem sploščimo na debelino za dober centimeter v obliko medaljona.

Korak 4

V ponvi segrejemo maščobo, dodamo vejico timijana in medaljone rjavo opečemo z obeh strani. Preložimo v drugo posodo in pokrijemo.

Korak 5

V ponev kjer smo opekali meso,  prilijemo vino in pokuhamo oziroma deglaziramo zapečene ostanke. Ko tekočina skoraj povre, prilijemo še osnovo in nekoliko reduciramo, da se omaka rahlo zgosti. Omako po potrebi precedimo, začinimo in vanjo vložimo medaljone.  Nekaj minut pokrito dušimo, da bo meso tudi v sredini toplotno obdelano.  Odstavimo, medaljone preložimo. V omako zamešamo koščke hladnega masla. To bo omako še nekoliko zgostilo in izboljšalo okus.