Sardele v marinadi

Število porcij:

6-8

Čas priprave:

60

Sezona:

 vse leto

O receptu

 Jed je značilna za istrsko kuhinjo. Narečno jed imenujejo “sardele na šavor”. Pripravimo jo lahko kot hladno začetno jed ali kot samostojen obrok s kosom kruha. Če želimo jedi dodati svežino, jo lahko serviramo z mlado listnato solato. Marinado lahko hranimo v hladilniku več dni.

Sestavine

  • 1 kg očiščenih sardelic
  • sol
  • 100 g oljčnega olja
  • 400 dag čebule
  • 2 dl belega vina
  • 1 dl ribje ali zelenjavne osnova
  • lovorjev list rožmarin
  • celi poper, brinove jagode
  • 2 žlici kaper
  • 100 g oljk
  • peteršilj
  • 1 limona

 

 Namesto sardel lahko uporabimo tudi druge manjše ribe, ali ribje fileje.

Postopek priprave

Korak 1

Sardele na hitro operemo, ocedimo in osušimo na papirnatih brisačah. Rahlo jih posolimo.

Čebulo olupimo in narežemo na tanke kolobarje.

Limono olupimo tako, da odstranimo ves beli del lupine, saj lupina lahko zagreni marinado.  Olupljeno limono narežemo na kolobarje.

Peteršilj nasekljamo.

 Korak 2

Sardele lahko spečemo v ponvi v maščobi. Še bolj enostavno je, če jih naoljimo, naložimo na  pekač, obložen s papirjem za peko in spečemo v pečici. Pečemo na najvišji temperaturi 10 do 15 minut. 

Korak 3

V ponvi segrejemo oljčno olje. Dodamo narezano čebulo in jo prepražimo, le toliko, da ovene. Nato prilijemo osnovo in vino. Dodamo še limonine rezine, vse začimbe, kapre in oljke. Prevremo in pokuhamo, da se okusi povežejo in marinada nekoliko zgosti.

Korak 4

Pečene sardele v plasteh zložimo v posodo za mariniranje in vsako plast prekrijemo z marinado.

Ohladimo  in postavimo na hladno. Serviramo čez nekaj ur, še boljše bo naslednji dan.