Ričet
Število porcij:
8
Čas priprave:
120 minut
Sezona:
jesen, zima
O receptu
Bogata in hranljiva enolončnica z veliko zelenjave in vlaknin. Pripravimo jo lahko tudi kot brezmesno jed.

Sestavine
- 300 g ješprenja
- 150 g fižola
- 500 g prekajenih svinjskih mesnatih kosti
- 1 prekajena klobasa
- poper, lovorovi listi
- 30 g olja ali svinjske masti
- 500 g gomoljne zelenjave (korenje, koleraba, zelena, pastinjak…)
- 100 g pora ali kodrastega ohrovta
- 120 g čebule
- 5 strokov česna
- 40 gramov paradižnikove mezge
- sol
- luštrek, majaron
- peteršilj ali drobnjak
Za brezmesno različico uporabimo olje namesto masti in opustimo klobaso in kosti.
Tekočine uporabimo približno 3 l, oziroma zalivamo po potrebi, do željene gostote.




Postopek priprave
Korak 1
Fižol operemo in namočimo, najbolje čez noč.
Ješprenj operemo in namočimo približno uro pred kuhanjem.
Gomoljno zelenjavo očistimo in narežemo na manjše kocke. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo.
Por ali ohrovt narežemo.
Nasekljamo peteršilj ali narežemo drobnjak.
Korak 2
Fižolu zamenjamo vodo in ga pristavimo.
V drugo kozico damo kosti, lovor, zrna popra in vodo. Zavremo in počasi kuhamo približno pol ure, nato dodamo še ješprenj in kuhamo še približno pol ure.
Korak 3
Med kuhanjem na maščobi svetlo prepražimo čebulo, dodamo gomoljno zelenjavo in skupaj pražimo. Pred koncem praženja dodamo še česen, ko zadiši, primešamo še paradižnikovo mezgo.
Korak 4
Po dobri uri kuhanja, kosti vzamemo iz lonca. Primešamo praženo zelenjavo, majaron in luštrek.
Meso odluščimo od kosti in ga narežemo. Klobaso narežemo na tanke kolobarje. Oboje vrnemo v lonec.
Korak 5
Jed kuhamo toliko časa, da se vse sestavine zmehčajo in povežejo okusi. Solimo po okusu. Proti koncu kuhanja dodamo še kuhan fižol (skupaj s tekočino v kateri se je kuhal) in narezan por ali ohrovt.
Pred serviranjem potresemo nasekljan peteršilj ali narezan drobnjak.