Piščančji curry (xakuti)

Število porcij:

8

Čas priprave:

90 minut

Sezona:

 vse leto

O receptu

Xakuti je izraz za curry, kot ga pripravljajo v indijski državi Goa. Pripravljajo ga tudi iz rakcev, jagnjetine ali govedine. Za prilogo lahko ponudimo basmati riž ali chapati.

Sestavine

  • 1 kg piščančjih beder brez kosti
  • 20 g masla
  • 30 g olja
  • 120 g čebule
  • 3 stroke časna
  • 2 sveža paradižnika ali 1 dl paradižnikove kaše
  • 0,5 l piščančje ali zelenjavne osnove
  • sol
  • sveži koriander

Za marinado:

  • 5 strokov česna
  • šop koriandra
  • 1 žlica kurkume
  • sveži ingver
  • sol

Za pasto:

  • 3-5 čilijev
  • 3 stroke česna
  • 1 žlička janeža
  • 1 janeževa zvezda
  • 1 žlička poper
  • 5 klinčkov
  • cimetova skorja
  • malo muškata
  • 1 žlička koriandrovih semen
  • kardamom
  • 1 žlica belih makovih zrn
  • 100 g čebule
  • 120 g kokosovih kosmičev

 

 Pripravo paste lahko poenostavimo tako, da uporabimo kokosovo mleko in masalo (indijska mešanica začimb).

Postopek priprave

Korak 1

Mariniranje mesa.

Meso očistimo in narežemo na kocke. Česen, koriander in ingver za marinado drobno nasekljamo ali zmiksamo, primešamo sol in kurkumo. Zlijemo na meso in dobro premešamo. Pokrijemo mariniramo vsaj pol ure.

  Korak 2

Priprava paste.

Čebulo grobo nasekljamo, česen stremo. Čiliju s škarjami odrežemo pecelj tako, da lahko odstranimo semena. Tako bodo manj pekoči.  

Čilije prepražimo na  malo olja, nato dodamo in prepražimo še ostale suhe začimbe in mak. Vse skupaj stresemo v mikser. V ponvi prepražimo kokosove kosmiče, da rahlo porjavijo. Stresemo v mikser k začimbam.   Nazadnje damo v ponev še malo maščobe, prepražimo čebulo, dodamo strt česen. Tudi to dodamo v mikser, prilijemo malo tekočine in zmeljemo v gladko pasto.

Korak 3

Dokončevanje jedi.

Čebulo in česen drobno nasekljamo, paradižnik olupimo in narežemo na kocke. V kozici segrejemo ostanek olja in maslo, svetlo prepražimo čebulo, dodamo in prepražimo še česen in nazadnje še paradižnik. Dodamo marinirano meso in pražimo, da meso spremeni barvo. Dodamo pripravljeno pasto, zalijemo z osnovo  in dobro premešamo. Solimo po okusu.  Pokrito dušimo približno pol ure, da se razvijejo okusi in meso zmehča. Na koncu dodamo še liste svežega koriandra.