Pirina kaša z zelenjavo in pečenim sirom
Število porcij:
4
Čas priprave:
45 minut
Sezona:
vse leto
O receptu
Jed lahko postrežemo samostojno. Je polnovredna in bogata z vlakninami. Zelo primerna je tudi za vegetarijansko prehrano.

Sestavine
- 240 g pirine kaše
- 600 g različne zelenjave
- 120 g čebule
- 3 stroke česna
- 40 g oljčnega olja
- sol, poper
- timijan
- 100 g paradižnikove kaše
- 3 dl osnove za zalivanje
- sojina omaka
- drobnjak ali peteršilj
- 320 g sira za pečenje
Zelenjavo izberemo glade na razpoložljivost in sezono.




Postopek priprave
Korak 1
Piro na cedilu speremo in pristavimo. Kuhamo po navodilu proizvajalca. Za boljši okus lahko dodamo lovorov list in vejico timijana, lahko tudi luštrek. Solimo.
Korak 2
Vso zelenjavo očistimo. Narežemo na manjše kocke, cvetačo na cvetke, listnato zelenjavo lahko na večje dele. Čebulo, česen in peteršilj drobno nasekljamo. Drobnjak narežemo.
Korak 3
V posodi segrejemo olje, dodamo čebulo in svetlo prepražimo. Dodamo tršo gomoljno zelenjavo in pražimo. Nekoliko pozneje dodamo še preostalo mehkejšo zelenjavo in česen in še malo pražimo. Dodamo paradižnikovo kašo, sojino omako in prilijemo toliko osnove, da je jed sočna. Primešamo še ocejeno kuhano kašo in premešamo. Solimo in popramo. Pokrito dušimo na zmernem ognju približno 10 minut, da se sestavine zmehčajo in povežejo okusi. Po potrebi še zalivamo. Zelenjava naj še vedno ostane kompaktna.
Korak 4
Sir za pečenje narežemo na kocke in ga na hitro opečemo na oljčnem olju. Po potrebi začinimo.
Korak 5
Piro z zelenjavo naložimo v servirno posodo, dodamo pečene kocke sira in potresemo z drobnjakom ali peteršiljem. Po vrhu lahko še pokapljamo s kvalitetnim oljčnim oljem.