Medeni sadni kruh
Število porcij:
Čas priprave:
90 minut
Sezona:
zima
O receptu
Pecivo je primerno za decembrski praznični čas. Je obstojno in ga lahko hranimo dalj časa. Lahko ga tudi zmrznemo. Prav zato so količine v receptu večje.

Sestavine
- 1 kg moke
- 30 dag rjavega sladkorja
- 30 dag medu
- 1 žlička cimeta
- 1 žlička mletih klinčkov
- 2 pecilna praška
- 7,5 dcl mleka
- 1 žlica jedilne sode
- 1 kg poljubnega suhega sadja in oreščkov
- 0,5 dl ruma
- 100 g temne čokolade




Postopek priprave
Korak 1
Suho sadje narežemo na kocke. Prelijemo z rumom in pustimo, da se navlaži. Oreščke grobo nasekljamo. Narežemo tudi čokolado, če je v tablici. Modele namažemo z maslom in posujemo z moko.
Korak 2
Suhe sestavine zmešamo v večji skledi. Dodamo med in med mešanjem prilivamo mleko. Dobro premešamo. Testo preložimo v pomaščene modele.
Korak 3
Pečico predhodno segrejemo. Pečemo najprej na 130°C (20 minut) in nato povečamo na 180 °C, skupaj približno eno uro, odvisno od debeline testa v modelu.
Korak 4
Vzamemo iz pečice in pustimo nekaj minut v modelu, da odstopi. Stresemo na desko in ohladimo.
Korak 5
Pred serviranjem potresemo potresemo s sladkorjem v prahu. Lahko tudi prelijemo s čokolado.