Medeni sadni kruh

Število porcij:

 

Čas priprave:

90 minut

Sezona:

 zima

O receptu

Pecivo je primerno za decembrski praznični čas.  Je obstojno in ga lahko hranimo dalj časa. Lahko ga tudi zmrznemo. Prav zato so količine v receptu večje.  

Sestavine

  • 1 kg moke
  • 30 dag rjavega sladkorja
  • 30 dag medu
  • 1 žlička cimeta
  • 1 žlička mletih klinčkov
  • 2 pecilna praška
  • 7,5 dcl mleka
  • 1 žlica jedilne sode
  • 1 kg poljubnega suhega sadja in oreščkov 
  • 0,5 dl ruma
  • 100 g temne čokolade

 

 

Postopek priprave

Korak 1

Suho sadje narežemo na kocke. Prelijemo z rumom in pustimo, da se navlaži. Oreščke grobo nasekljamo. Narežemo tudi čokolado, če je v tablici. Modele namažemo z maslom in posujemo z moko.

  Korak 2

Suhe sestavine zmešamo v večji skledi. Dodamo med in med mešanjem prilivamo mleko. Dobro premešamo. Testo preložimo v pomaščene modele. 

Korak 3

Pečico predhodno segrejemo. Pečemo najprej na 130°C (20 minut) in nato povečamo na 180 °C, skupaj približno eno uro, odvisno od debeline testa v modelu. 

Korak 4

Vzamemo iz pečice in pustimo nekaj minut v modelu, da odstopi. Stresemo na desko in ohladimo. 

Korak 5

Pred serviranjem potresemo potresemo s sladkorjem v prahu. Lahko tudi prelijemo s čokolado.