Mandljeva potica s pinjolami

Število porcij:

20 kosov

Čas priprave:

4 ure

Sezona:

 vse leto

O receptu

Orehova potica je še vedno kraljica. Mandljeva pa je zanimiva sprememba. Drugačna je po barvi in okusu, dodana pomaranča in limona  pa zagotovita potici svežino in dopolnita okus mandljev in pinjol. 

Sestavine

Testo:

·       500 g moke

·       sol

·       40 g kvasa

·       1,5 dcl mleka

·       100 g masla

·       3 rumenjake

·       80 g sladkorja

·       limonin sladkor

·       1 pomaranča

·       1 limona

Nadev:

·       40 dag mandljev

·       2 jajca

·       80 g masla

·       80 g sladkorja

·       2 dl sladke smetane

·       70 g pinjol

·       1 vanilin sladkor

·       1 limonin sladkor

·       1 pomaranča

·       1 limona

 

 

Postopek priprave

Korak 1

Mandlje kuhamo približno 3 minute v vreli vodi, da odstopi rjava kožica. Mandlje ocedimo in olupimo. Stresemo jih na pekač in postavimo v ogreto pečico, da se popolnoma osušijo. Nato jih ohladimo in zmeljemo.

Naribamo lupino pomaranč in limon in stisnemo sok.

Pinjole suho prepražimo.

 Korak 2

Priprava testa:

Iz kvasa, toplega mleka, žlico moke in žličke sladkorja pripravimo kvasec (sestavine zmešamo in pustimo, da naraste za enkratno količino).

Moko presejemo in ji primešamo ščepec soli.

Maslo penasto umešamo, dodamo rumenjake in sladkor, limonin ter pomarančni sladkor in še umešamo, da zmes naraste in se sladkor stopi.

Moki primešamo kvasec, dodamo umešano zmes ter pomarančni in limonin sok. Vse sestavine vmešamo v moki in dobro pregnetemo. Testo pokrijemo in pustimo, da vzhaja oziroma naraste za enkratno količino. 

Korak 3

Priprava nadeva:

Maslo penasto umešamo, dodamo rumenjake, polovico sladkorja, vanilin in pomarančni sladkor in še umešavamo, da dobimo gosto penasto zmes. Posebej stepemo sneg iz beljakov, v katerega smo vtepli drugo polovico sladkorja. Umešanim rumenjakom dodamo mlete mandlje, pomarančni in limonin sok. Narahlo primešamo še sneg in stepeno sladko smetano.

Korak 4

 Vzhajano testo stresemo na pomokan prt in ga razvajamo v pravokotno obliko, na pol centimetra debelo. Premažemo z nadevom, potresemo s pinjolami in tesno zvijemo z rokami. Zvitek preložimo v pomaščen model in ponovno vzhajamo za enkratno količino.

Korak 5

 Pred peko potico premažemo z jajcem in prebodemo do dna z leseno paličico.

Postavimo v ogreto pečico ogreto na 180°C. Pečemo približno eno uro. Natančen čas pečenja je odvisen od debeline potice. Če med peko skorja preveč porjavi, pokrijemo z aluminijevo folijo.