Lečina enolončnica
Število porcij:
8
Čas priprave:
50 minut
Sezona:
jesen, zima
O receptu
Juha je okusna, hranljiva, vsebuje veliko vlaknin. Primerna je za brezglutensko prehrano. Pripravimo jo lahko tudi brez slanine kot brezmesni obrok.

Sestavine
- 300 g rdeče ali rjave leče
- 80 g prekajene slanine
- 100 g čebule
- 4 stroke česna
- 400 g različne zelenjave
- 40 g oljčnega olja
- 30 g čičerikine moke
- 200 g paradižnikove kaše
- lovorov list
- sol, poper
- azijska kumina
- mleti ingver
- mlet koriander
- mleta paprika
- sveži peteršiljevi ali koriandrovi listi
- 1,5 -2 l osnove za zalivanje
Uporabimo poljubno sezonsko zelenjavo, oziroma tisto, ki je na voljo. tršo gomoljno zelenjavo pražimo dlje časa, kot nežnejšo.
Namesto naštetih začimb lahko uporabimo tudi katero od orientalskih mešanic začimb (npr.: masala).
Za bolj poln okus na koncu kuhanja lahko dodamo še kokosovo kremo ali kislo smetano.


Postopek priprave
Korak 1
Zelenjavo očistimo in narežemo na majhne kocke. Ločimo jo po trdoti. Čebulo in česen olupimo in drobno nasekljamo. Slanino narežemo na kocke. Lečo operemo in ocedimo.
Korak 2
V večji kozici segrejemo maščobo, svetlo prepražimo čebulo, dodamo česen, in tršo zelenjavo ter pražimo nekaj minut, nato dodamo čičerikino moko in suhe začimbe. Pražimo toliko, da začimbe zadišijo. Primešamo še mehkejšo zelenjavo in lečo. Nazadnje dodamo še paradižnikovo kašo in zalijemo z zelenjavno osnovo ali vodo. Solimo, popramo in kuhamo približno 30 minut, oziroma toliko časa, da se vse sestavine zmehčajo.
Korak 3
Juho odstavimo pustimo nekaj minut. Pred serviranjem dodamo narezan koriander ali peteršilj.