Gratinirani polnjeni jajčevci

Število porcij:

4

Čas priprave:

80 minut

Sezona:

 poletje, jesen

O receptu

Okusna poletna jed. Pripravimo lahko tudi brezmesno različico. V tem primeru namesto mesa uporabimo sojine kosmiče.

Sestavine

  • 2 srednje velika jajčevca
  • 30 g oljčnega olja
  • 300 g mlete govedine
  • 80 g ajdove kaše
  • 100 g čebule
  • 4 stroke česna
  • 50 g korenja
  • 50 g stebelne zelene
  • sol, poper
  • peteršilj
  • 1 majhno jajce
  • 200 g paradižnikove kaše
  • 120 g mocarele
  • bazilika, origano

 

Namesto mocarele lahko uporabimo parmezan, lahko tudi kombinacijo obeh sirov.  Namesto ajdove kaše, lahko uporabimo tudi riž ali drugo vrsto kaše. 

Postopek priprave

Korak 1

Zelenjavo operemo in očistimo. Korenje in zeleno narežemo na manjše kocke. Čebulo, česen in peteršilj nasekljamo. Ajdovo kašo operemo in skuhamo na zob.

  Korak 2

Jajčevce prerežemo po dolgem in z žlico izdolbemo sredico. Čolničke posolimo, premažemo z oljem, naložimo v pomaščen pekač  in pečemo v pečici, da se nekoliko zmehčajo. Sredico, ki smo jo izdolbli nasekljamo. 

Korak 3

V kozici segrejemo olje, dodamo nasekljano čebulo in jo pražimo, da rahlo porumeni. Primešamo še korenje in zeleno in še to prepražimo. Dodamo še meso, ga pražimo, da zakrkne in spremeni barvo. Prilijemo malo tekočine in nekaj minut pokrito dušimo. Nato dodamo še jajčevce in še pražimo, da upadejo in se zmehčajo. Začinimo in odstavimo. Primešamo še česen, sesekljan peteršilj, kuhano ajdovo kašo  in  jajce. Dobro premešamo. 

Korak 4

Pripravljene čolničke nadevamo z nadevom. Po vrhu prelijemo s paradižnikovo omako in nanjo natrgamo mocarelo. Potresemo s parmezanom in baziliko in postavimo v pečico. Pečemo na 200 °C približno 30 minut, da se svetlo zapeče.

Korak 5

Kot prilogo lahko serviramo pire krompir ali dušeni riž.