Goveji zrezki v omaki

Število porcij:

8

Čas priprave:

120 minut

Sezona:

 vse leto

O receptu

 Mehko dušeno meso dopolni omaka polnega okusa. Toplotna obdelava je nekoliko daljša. Jed je primerna za shranjevanje ali zmrzovanje.

Sestavine

 

    • 1 kg govejega stegna
    • 30 g olja
    • 160 g čebule
    • 25 g moke
    • 0,5 l temne osnove
    • sol, poper
    • lovorov list
    • 0,5 dl rdečega vina
    • 1 žlička kaper
    • 3 sardelne fileje
    • 20 g gorčice

 

 

 

Postopek priprave

Korak 1

Čebulo očistimo in drobno nasekljamo. Zelo drobno nasekljamo tudi kapre in sardelne fileje.

Meso očistimo maščobe in trših kožic. Zrezke režemo pravokotno na mišična vlakna, jih rahlo potolčemo in zarežemo.

  Korak 2

V ponvi ali nižji kozici segrejemo olje in zrezke na hitro, z obeh strani rjavo zapečemo in preložimo jih v drugo posodo. Opekamo postopoma, ne damo preveč mesa naenkrat v ponev. S tem preprečimo, da se maščoba preveč ohladi in se meso ne zapeče dovolj hitro, zato spusti tekočino, ki povzroči kuhanje namesto opekanja.

Korak 3

V ponev v kateri smo opekali meso, po potrebi prilijemo še malo olja in dodamo sesekljano čebulo. Pražimo, da se zmehča in  porumeni. Dodamo še moko, jo popražimo in zalijemo z temno osnovo.

Omako gladko razmešamo, prevremo, dodamo lovorov list in solimo ter popramo. Pripravljeno omako prelijemo po opečenih zrezkih. Pokrijemo in dušimo približno eno uro, oziroma toliko časa, da meso postane mehko. Po potrebi prilijemo tekočino.

Korak 4

Proti koncu dušenja omaki prilijemo vino, dodamo sesekljane kapre in sardelne fileje.

Gorčico najprej zmešamo z malo omake in jo nato vlijemo k omaki. Na ta način zagotovimo, da se gorčica lepo razpusti v omaki in preprečimo, da bi nastale grudice. Po potrebi še začinimo.