Dušeni goveji bočnik

Število porcij:

4

Čas priprave:

4 ure

Sezona:

 vse leto

O receptu

Jed zahteva daljšo toplotno obdelavo, zato je smiselno, da pripravimo večjo količino. Ostanek čimprej ohladimo in shranimo v hladilniku ali zmrznemo. Kot prilogo lahko postrežemo kremno polento, njoke, pire ali katero od ocvrtih prilog.

 

Sestavine

  • 2 kg govejega bočnika
  • oljčno olje
  • 120 g čebule
  • 2 pora
  • 2 stebla zelena
  • 4 korenčke
  • vejice timijana in rožmarina
  • 4 lovorove liste
  • 4 klinčke
  • 1 žlico škrobne moke
  • 400 g pločevinke češnjevega paradižnika
  • 200 ml rdečega vina
  • 1 l goveje osnove

 

 

 

 

Postopek priprave

Korak 1

Meso solimo in popramo. Zelenjavo očistimo in grobo narežemo.

 Korak 2

Meso in z vseh strani rjavo opečemo. Preložimo v drugo posodo.

Korak 3

 Čebulo,  zelenjavo in zelišča pražimo v posodi, kjer smo opekali meso približno 15 minut. Dodamo klinčke,  paradižnikovo kašo, vino  in dobro prevremo.

Korak 4

Zelenjavi dodamo opečeno meso, prilijemo osnovo in pokrijemo. Postavimo v pečico, segreto na 160°C.

Dušimo približno tri ure, oziroma toliko časa, da je meso povsem mehko in se z lahkoto odlušči od kosti. Vsako uro preverimo in po potrebi prilijemo tekočino.

Korak 5

Meso vzamemo iz omake, odstranimo kosti in kožice in ga natrgamo po vlaknih.

Omako precedimo ali pretlačimo, po potrebi zgostimo s podmetom iz škroba in začinimo in prevremo. Omako prelijemo po natrganem mesu in še malo pokuhamo, da se okusi povežejo.